Ana Sayfa              İletişim               Hakkımızda         Sipariş - Kargo

   Defne Baharatı

Defne Yaprağı Resimleri



Defne Yaprağı Kullanışı

Defneyaprakları keskin kokusu ile ağızda çiğnenirse ağız kokularını giderebilir.

4 avuç dolusu defneyaprağı 1 küvet suya atılarak, bu su içinde 1 saat oturulup banyo olarak da uygulanabilir.



Defne Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.

Defne Tarihçesi
Tarihte çeşitli sebeplerle değer verilmiş bir bitkidir. Baharlı kokulu ve hep yeşil parlak yapraklarıyla çok sevilmiştir.

Defne, mitolojik çağda, önce tanrı Apollon'a, ardından onun oğlu hekimlerin tanrısı Asklepios'a adanmış bir bitkidir. Delfi'deki Apollon tapınağının çatısı, her türlü hastalık ve kötülüklere karşı defneyle örülürdü. İmparatorlara, komutanlara, şairlere, sanatçılara, başarılı sporculara defneden taçlar takılırdı. Defne akıl, başarı ve zafer demekti.

Antikite'de (İÖ 6.- İS 3.yy) defnenin yıldırımsavar olduğuna inanılırdı. Tanrısal transa geçmek için defneden yararlanılırdı. Sonraları insanları şeytanın sayısız kötülüklerinden koruduğuna inanılmıştır.

Yaşlı Plinius (23-79) ve Dioskorides (I. yy) bitkinin bütün parçalarının sağlığa yararlı olduğuna dikkat çekmişlerdir.

Ünlü İslam hekimi İbn-i Sina (980-1037) da defne yağının yara iyi edici olduğunu dile getirir.

Tarihçesi; (Laurus şan, şeref, onur; nobilis soylu, yüce anlamlarına gelir. Dilimize Fransızcadan geçen "bakalorya" [diploması] sözcüğü de bu bitkinin bilimsel adıyla ilgilidir ve defne ağacının meyvelerinden yapılma taç, "defne ağacının meyvesi" [bacca lauri] demektir.)
Anayurdu Anadolu olan defne zamanla bütün Akdeniz havzasına yayılmıştır. Türkiye'nin ihraç ürünlerindendir. Dünyadaki defne yaprağı tüketiminin büyük çoğunluğunu (yüzde 80) Türkiye'nin sağladığı söylenebilir.
Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerimizin kıyı kesimlerindeki dağlarda 1200 metre yüksekliğe kadar görülür.

Defne Kurutulması
Bitkinin yazın yaprakları, ekim-kasım aylarında meyveleri toplanıp kurutulur.

Defne Yaprağının Mutfak Kullanımı
Balık, tavuk, et yemeklerine fazla kokuyu alsın ve lezzet katsın diye defne yaprağı konur.



Defne Yetiştiriciliği
Ağaççık, park ve bahçelerde dekoratif amaçla da yetiştirilir.

Defne Ve Kozmetik
Kozmetik ve parfümeri sanayisinde kullanılır. Odalara güzel koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına girer.

Defne Çeşitleri
Defnenin burada anlatılan dışında pek çok türü vardır; "Nobilis" cinsi dışındakiler zehirlidir, kurutulmadan kullanılmazlar.

Defne Diğer İsimleri
Laurus nobilis Nehtel, Tehnel, Teynel, Har (Kadirli).

Defne Bileşimi
Tanen, acı madde ve uçucu yağ bileşimi vardır. Yaprakların bileşiminde sabit yağ, sineol, öjenoller, pinenler, felandren, linalol, jiraniyol, terpineol bulunur.


 

Defne Fiyatı
Kilo 60 TL dir. Gram işi veya 1-2 kg gönderilir.

 

 

Defne Sabun
Defneli Şampuan
Defne Yağı
Defne Yaprağı
Defne Tohumu

 


Doğal Defne Hakkında İletişim

 



 

 



 

Defne Yaprağı İnternet Yazıları

Botanik Adı:
Laurus nobilis l.

Diğer İsimleri:
Tehnel yaprağı, Tahral.

Tanım:
2 - 5 cm eninde ve 5 - 10 cm boyunda, sert, derimsi, kısa saplı, tüysüz, parlak, kenarları dalgalı, koyu yeşil- sarımsı gri yeşil, elips şekilli yapraktır.Tatlımsı, aromatik, kafursu ve sineolik kokulu, baharlı ve acı lezzetlidir.
Defne yaprakları hakkında anlatılan bir çok efsane mevcuttur. Efsanenin birine göre, güzel bir su perisi Apolla'dan kaçarken tanrılar onu, hep yeşil kalan ve yaprakları zaferin ve ölümsüzlüğün sembolü olan bir ağaca çevirirler. Bu ağaç ya tatlı defne yada defne ağacıdır.

Bileşim:
Tanen, uçucu yağ, acı madde içerir.

Kaliteli Bir Defne Yaprağın'da;
Yabancı madde en çok %0.1, rutubet en çok %8, toplam kül en çok %7, asitte çözünmeyen kül en çok %1.5, selüloz en çok %30, uçucu yağ en çok 1 ml/100 g, kırık yaprak-parça en çok %15, lekeli yaprak en çok %10 olmalıdır. Salmonella, Ecoli 0157:H7 ve Aflatoksin bulunmamalıdır.

Yetiştiği Yerler:
Defne yaprağının anavatanı Akdeniz bölgesi civarıdır. Bütün Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara kıyılarında yetişir. Kaynak ülkeler: Türkiye, Yunanistan, İspanya, Yugoslavya, Portekiz, İtalya, Fransa, Fas ve Çin'dir.

Kullanım Alanları:
Eski zamanlarda, kahramanlıklarıyla ve şiirsellikleriyle bilinen fatihler ve şairler defne yaprağı çelenklerini giyerlerdi. Roma imparatorları ve rahipler kapılarının önüne defne yaprağını dikerler, bekçilik yaptığına ve defne yaprağının kendilerini gök gürlemesinden, yıldırımdan, vebadan koruduklarına inanırlardı. Roma imparatoru Tiberius'un (M.Ö. 42 - M.S. 37) şimşekler çakarken başına defne yapraklarından yapılmış bir taç taktığı bilinmektedir.
Günümüzde etlerde (balık, kanatlı, kırmızı vb.), türlü, güveç, rosto, kızartma, köfte, çorba, börek, sos, ciğer ezmesi, haşlama, turşu, sebze, baharat karışımları, salça, konserve, yumurta ürünlerinde ve Türkiye'de özellikle kokusu ve anti mikrobiyal etkisi için kuru incirlerin arasında kullanılır.
Defne aynı zamanda sabun, eczacılık ve parfümeri sanayiinde de yaygın kullanılmaktadır. Defne sabunu olarak bilinen ve defne yağının başka bir yağ ile karıştırılıp elde edilen bu sabunu Bağdat Baharatları üretir. Kirli sarı renkte bir sabundur. Bu sabunun cilt mantarlarına ve saç dökülmelerine faydalı olduğu bilinmektedir.
Kokusu etlere, patetese, türlüye, çorbalara, salça ve balık için eşsiz ve mükemmeldir.


İçerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller;
1 çay kaşığı Defne Yaprağı 1.3 gr gelir.
Bir çay kaşığı defne yaprağının içinde; 5 calori, 99 mg protein, 114 mg yağ, 13.0 mg kalsiyum, 980 mg karbonhidrat, 1.4 mg fosfor, 1.3 mcg thiamine, 5.5 mcg riboflavin ve 80 units Vitamin A bulunmaktadır. BAĞGAT BAHARAT

 

 

Defne yaprağını nerelerde kullanırım;

* Pilavda kullanırım, pilavımın suyunu ekledikten sonra 1 defne yaprağı atarım, piştikten sonra çıkartırım, mis gibi bir koku ve lezzet bırakır.
* Et yemeklerine mutlaka kullanırım pişme esnasında yemeğin suyuna atar piştikten sonra çıkartırım.
* Balık ve etlerimi marine ederken.
* Balığımı fırında pişiriyor isem borcama yahut fırın poşetine mutlaka 2 tane defne yaprağı eklerim.
* Mantarlı garnitürler yaparken.

Not:
Hamilelerin defne yaprağını kullanmaması gerekiyor, doğum kolaylaştırıcı özelliğinden dolayı.


 

Önemlidir.
Bu sitede bulunan her ürün; besin, gıda takviyesidir. Dr'nuza Başvurun.

Defne Baharat Ürünlerimizin Gerekli Denetimleri Yapılmıştır. Gerekli İzinler Ruhsatları Vardır.