Ana Sayfa              İletişim               Hakkımızda         Sipariş - Kargo

 Havuç Tohumu - Daucus Carota
 

Havuç Tohumu Resimleri

Havuç Tohumu Bileşimi
Uçucu yağ, sabit yağ, rezin

Havuç Tohumu Faydaları
Çocuk çayı olarak kullanılması tüm Anadolu'da yaygındır.


Havuç Tohumu Kullanışı
%5 havuç tohumu eklenerek bir bardak suda kaynatılarak günde 3 bardak içilmesi tavsiye edilir.
Tohumları toz halinde ise, hap şeklinde günde 1–3 gram alınabilir. Doktor daha iyisini bilir.

Havuç Tohumu Yetiştiriciliği
Tohumlar ekilmeden 15 gün önce, toprak çapalanıp gübrelenmesi, Tohum ekildikten sonra ince toprakla Örtülmesi tavsiye edilir.

Havuç Tohumu Familyası
Maydanozgiller familyasındandır.

Havuç Tohumu Diğer Adları
Yeregeçen, Pörçüklü (Erzurum), Keşür (Diyarbakır).

Havuç Tohumu Botanik Bilgileri
Turuncu renkli kazık köklerinden dolayı kültürü yapılan, iki yıllık, otsu bir bitkidir.
 İlk yıl toprak altında kökünü geliştirir ve toprak üzerine de ince rozet yapraklar çıkarır, ikinci yılda rozet yaprakların arasından 60-100 cm uzunluğunda dallı çiçek sapları uzatır, şemsiyemsi çiçekleri beyaz ya da pembedir. Tohum-meyveler 2-4 mm uzunluğunda, yumurtamsı, dikenli ve gri renklidir.
 

Havuç Sebzesi
Havucun sebze olarak yenen kökü özellikle provitamin A açısından çok zengindir. Bunun dışında B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri ve potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum mineralleri, protein, karbonhidrat bulunur. 

Havuç Üretimi
Vitamin zenginliğinin ortaya çıkmasıyla dünyadaki havuç üretim ve tüketimi artmıştır.
Türkiye'de de 1960'larda 20-25 bin ton olan havuç üretimi 1980'lerin başında 80 bin tona, 1989'da da 178 bin tona çıkmıştır.
Tür olarak da 80-100 cm'lik Beypazarı tarzı havuçlar yerine, yerden sökülmesi daha kolay olan 10-20 cm'lik Kum havuçları yeğlenmeye başlanmıştır.

 

 

Daha Fazla Bilgi - Havuç Tohumu

 

 

Havuç İçin İnternet Yazıları
ABD, Avrupa ve öbür ıl-ıman ülkelerde yaygın olan yabani havucun, bugün tarımı yapılanın atası olduğu düşünülüyor. Akdeniz yöresinde Hıristiyanlık öncesi dönemlerde, Çin ve kuzeybatı Avrupa’da ise 13. yüzyılda havuç tarımı yapılmıştır. 20. yüzyılda karotenin (provitamin A) değerinin anlaşılması karotence zengin olan bu bitkinin besin kaynağı olarak önemini artırmıştır. Bugün ılıman kuşakta büyük miktarlarda havuç tarımı yapılıyor.

İki yıllık bir bitki olma-sı nedeniyle havuç, ilk yıl toprak üzerinde dik rozetler oluşturan ince parçalı yapraklar ve toprak altında etlenerek gelişen bir kazık kök ile buna bağlı ince yan kökler oluşturur. İkinci yıl ise yaprak özetlerinin içinden 60-100 cm uzunluğunda dallanmış çiçek sapları çıkar. Ana ve yan dalların ucunda pembemsi beyaz renkli çiçeklerin oluşturduğu çiçek kümeleri (bileşik şemsiye) bulunur. Sarımsı gri renkli ve dikenli tohumları vardır. Havuç makineli tarıma en uygun sebzelerden biridir. Taze havuçlar düzgün, lekesiz kabuklu, sıkı ve gevrek etli olur. Parlak turuncu rengi, yüksek karoten içeriğini gösterir. A, C, B1 ve B2 vitaminlerince zengin bir ürün olan havuç, çiğ olarak ya da pişirilerek tüketilir.


Havuçtaki kompleks karbon-hidratlar vücuda enerji verir. Sindirimi kolay olan havuç suyu, karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım ettiğinden tüm sebze suları içinde en önemlilerindendir. Kaldı ki, havuçtaki alkalin mineralleri sinir sistemini korurken, ince bağırsak duvarlarını da çalıştırır ve düzenler. Bir de cildin güneş ışınlarına karşı korunmasına da yardım eder ki, bu özelliğiyle açık havada dolaşmayı sevenler için koruyucu işlev görmesi açısından son derece önemlidir.
Aşırı havuç suyu içildiğinde cilt hafif portakal rengi alırsa da bunun bir zararı söz konusu değildir.



Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır. Kabuğu soyulduğunda havuç besin değerinden çok şey kaybeder. Havucun kabuğunu soymak yerine musluğun altında hafifçe fırçalamak yeterlidir.


Havuş Ve Zindelik
Jay Kordich adlı yazar, “Meyve ve sebzelerin gizli güçleri” kitabında şu tarifi verir:
6 adet kum havucu, 2 sap kereviz, 1 avuç maydanoz, 2 diş sarmısak
Havuçları temizleyip, 5-6 cmlik parçalar halinde doğrayın. Sarmısakla başlayarak sebzeleri sıkacaktan geçirin. Bu içecek özellikle bağışıklık sitemini ve vücudun direncini artırarak zindelik verir.


Havuç Salatası
Fas usulü havuç salatası
Malzemeler:
2 iri havuç, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 diş ince kıyılmış sarımsak, 2 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı bal, 3 çorba kaşığı maydanoz, 1 limonun suyu, servis için maydanoz ve tuz
Yapılışı:
Havucu rendeleyin. Yağı tavada kızdırın ve sarımsakları 2-3 dakika kavurun. Tuz, kimyon, pul biber, biber salçası ve balı ilave edin, karıştırın. Bu karışıma maydanoz ve limon suyunu ekleyin. 1 su bardağı havucu yavaş yavaş katın ve 3-5 dakika kaynatarak pişirin. Ateşten alın ve geri kalan pişmemiş havuçları, pişen karışıma ilave edin ve soğumaya bırakın. Havuç salatasını en az bir saat buzdolabında beklettikten sonra üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis yapın. Arzu ederseniz süzme yoğurtla da servis edebilirsiniz.

 

 

Diğer Bitkiler veya Geri dönmek İçin Tıkla - Şifalı Bitkiler


 

Önemlidir.
Havuç Tohumu Ürünleri Yazılarımız Bilgi Amaçlıdır.
Havuç Tohumu tedavi amaçlı veya ilaç yerine kullanılamaz. DR'unuza danışınız.
Havuç Tohumu bilgilerinin Çoğu İnternetten Ve İlgili Firma Sitesinden Aktarımlıdır.