Çörekotu Baharatı

corekotu

Çöekotu Baharatı

Çörek Otu Diğer İsimleri
Smal garden fennel, Nigella Sativa

Çörek Otu Bileşimi
Sabit uçucu yaglar, tanen, saponinler, şekerler, acımadde, nigellin ve connigellin adlı alkaloidler.

Çörek Otu Tozu Kullanışı
Hekim önerisine göre kullanılır.

Çörek Otu Tozu Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.

Çörek Otu Aksi Tesirleri
Hamileye önerilmez.

Çörek Otu Botanik Bilgisi
Nigella Sativa, Ortadoğu ülkeleri arasında birçok derdin dermanı olduğu için “Habbat Al Barakah” ya da “Kutsanmış Tohum” olarak bilinir. Binlerce yıldır Ortadoğu, Asya ve Afrika’da kullanıldığı gibi günümüzde Amerika ve Avrupa’da da kullanılmaktadır.
Çörekotu Çeşitleri
Adi Çörekotu
Şam Çörekotu
Yabani Çörekotu
Çörekotu Kahvesi

 

 

Çörek Otu İnternet Yazıları
Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.

Çörek otu (Nigella sativa)

Origo Çörek Otu Yağı (Black Seed Oil) içinde barındırdığı; hoş kokulu yağlar, elementler, enzimler ve vitaminler gibi içerdiği yüzden fazla öğeden dolayı oldukça faydalıdır. İçinde Omega 3 ve Omega 6 ihtiva eden % 58 oranında temel yağ asidi vardır. Bunlar, bağışıklık sistemini alerji ve enfeksiyonlara karşı güçlendirip dengeleyerek kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan Prostaglandin E1 oluşumu için gereklidir. Bu oluşum sağlıklı hücreleri virüslerden koruyup tümör oluşumunu engeller.

Yağın sindirimi, lenfler vasıtasıyla yapılır bu sayede lenf sistemi arıtılıp öbek taşı oluşumu engellenir. Nigella Sativa yağı Tutankamon’un mezarında bulunmuştur. İyileştirici ve güzelleştirici özelliklerinden dolayı Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.

Yunan filozof, Dioskorides; baş ağrılarını, burun tıkanıklıklarını, diş ağrısını ve bağırsak parazitlerini tedavi etmek için çörek otu kullanmıştır. Modern tıbbın babası kabul edilen Hipokrat, çörek otunu karaciğer ve sindirim rahatsızlıklarının devası olarak tanımlamıştır. Tıp tarihinin en ünlü kitaplarından biri olan “Canon of Medicine” ın yazarı olan İbn-i Sina, çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşuklu ve halsizliği engellediğini savunmuştur.

Modern tıp, bu bitkinin özelliklerini, uyarıcı etkilerini kullanarak hemoroit, hepatit, nezle, ishal, öksürük ve tenya gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanmaktadır. Çörekotu ile ilgili ilk yazılı belge “Eski Ahit” de bulunmaktadır. Çörek otuyla ilgili en önemli sözlerden biri Hz.Muhammed’in (s.a.s) “Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır.” sözüdür.

1959′dan beri, laboratuar ve üniversitelerde 200 den fazla çalışma yapılmaktadır. Amerika’da Güney Carolina Hilton Head Island’da bulunan Kanser Araştırma Laboratuarında, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri, %100 natürel çörek otu yağının (Nigella Sativa) tümör tedavisinde, kemoterapide görülen negatif yan etkileri göstermeyip büyük başarılar sağladığını kanıtlamıştır. Çalışmalarda Nigella Sativa’nın kemik iliği büyüme oranını %250 gibi bir rakama çıkardığı ve tümörün büyümesini %50 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Bu durum, bağışıklık sistemini uyararak hücreleri virüslerin yok edici özelliğinden koruyan interferon üretimini arttırmaktadır. Araştırmacılar, Nigella Sativa’nın anti bakteriyel ve anti mikotik etkilerini onaylamış ve diyabet tedavisinde esas olan şeker seviyesini düşürmekte de faydalı olduğunu tespit etmişlerdir.
çörek otu
Son zamanlarda Aids konusunda yapılan bağımsız çalışmalar, çörek otunun doğal katil hücre aktivitesini arttırırken aynı anda yardımcı ve bastırıcı t hücreleri arasındaki oranı da geliştirip savunma sistemi üzerinde meydana getirdiği şaşırtıcı etkilerini ortaya çıkarmıştır

Macun: 1kg bala, 200gr. Çörek otu öğütülüp karıştırılır. Bir kaba konur, üstü tülbentle örtülür. Üç gün üç gece ay ve yıldızları görecek şekilde bekletilir.Sonra bu macundan 3 çay veya 1 şeker kaşığı günde 3 kere aç karnına yenir.

Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.

Çörek Otu ile Zayıflayabilirsiniz!

çörek otu ile zayıflamak, kilo vermek
Çörek otunun kendisini veya yağını kahvaltı ve yemeklerden bir saat önce bir çay kaşığı miktarında bir bardak su ile yutmalısınız. Çörekotu yağını %100 saf, ilk sıkım, soğuk sıkım olarak tercih edin. Çörek otu fazla kiloları olan kişilerin iştahını azaltabilir. Daha çabuk doyma hissi oluşturur. Yemekten önce içilen bir bardak suyun da bunda etkisi vardır.

Resmi laboratuar kayıtlarına göre kahvaltı ve yemeklerden yarım saat önce, yani günde 3 kez 1 gram çörek otunu çiğneyerek yutmak kilo verdirmektedir. (1 gram ortalama 300 çörek otu tanesidir.)

Bir genç kıza bunu 1 ay önce söylemiştim. Geçen gün kendisi ile karşılaştım; 1 ayda 4 kilo vermiş olduğunu söyledi. Çörek otunu her yemekten yarım saat önce çiğneyerek tüketmelisiniz. Eğer bu kullanım şekli rahatsız ediyorsa, benim yaptığım gibi kahvaltı ve yemeklerden yarım saat önce yarım çay kaşığı kadar yağını biraz suyla yutmalısınız. Son 2 ay içerisinde pantolonlarım 2 beden küçüldü. Çiğnenmeden yutulan çörekotunun midede açılması, şişmesi ve tok tutması mümkün olmayabilir. Ve şunu da belirtmek gerekir ki, nasıl olsa corek otu beni zayıflatacak diye yemek miktarını arttırmamalısınız.

Çörekotunun anti-obezite ve müsil etkileri gösterdiğine dair bilimsel çalışmalar ve laboratuar verileri mevcuttur.

Kitaplarımda zayıflama için kahvaltı ve yemeklerden önce çeşitli müsil etkisi yapan bitki çaylarını önermekteyim. Yediklerimiz bağırsaklarımızdan 28 saatte geçmektedir. Müshil etkili bitkiler bağırsak duvarlarını kayganlaştırarak besinlerin daha hızlı geçmesini sağlamaktadır. Besinler sindirim sisteminden daha hızlı geçtiğinde ise, vücudun bu besinlerden yararlanma oranı azalmaktadır. İsal olduğumuzda kilo kaybının nedeni bu olabilir. Çörek otunu yemeklerden en az yarım saat önce 1 gr. tohum olarak veya 5 damla yağ olarak tüketmelisiniz. Deneyenler ayda 4 – 6 kilo verdiler.

Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.
Çörek otu ile Kilo Verme

Önceki yazımda corek otunun anti-obezite ve müshil etkisinin bilimsel dokümanlarda belirtildiğini söylemiştim. Bu yöntemle kilo verebilen arkadaşlardan gelen haberlere sevindiğimi ifade etmeliyim.

Bilimsel dokümanlarda ise özet olarak şu bilgiler yer almaktadır.

1- Kahvaltı ve yemeklerden yarım saat önce 1 gr. Yeni öğütülmüş veya çörek otu çiğnenerek 1 bardak su ile birlikte yutulacak veya
2- Kahvaltı ve yemeklerden yarım saat önce 5 damla çörekotu yağı 1 bardak su ile yutulacak.

Çörek otunun zayıflatma etkisini şu şekilde gösterdiği düşünülmektedir.

1- İştahı kapatarak,
2- Karaciğeri temizleyerek sindirimi hızlandırarak,
3- Lubricant (yağlayıcı) özelliği ile bağırsakları kaygan hale getirerek, yani müshil etkisi göstererek, besinlerin daha hızlı geçmesini sağlayarak.

Çörekotu yağının ilk sıkım-soğuk sıkım olanını bulursanız, tanının daha güzel ve acı olmadığını görürsünüz. Ancak önceden de belirttiğim üzere, nasıl olsa çörek otu beni zayıflatıyor düşüncesiyle, yemeklerde kontrolü elden bırakmamak gerekmektedir.

ömer coşkun çörek otu zayıflatırÇÖREKOTU (BLACK CUMIN): İçinde bulunan kimyasal maddeler; Alpha-spinasterol, arabic-acid, asparagine, campesterol, carvone, cymene, d-limonene, dehydroascorbic-acid, eico sadienoic-acid, hederagenin, lipase, melanthigenin, melanthin, nigellin, nigellone, phytosterols, thymohydroquinone, thymoquinone. ”

Bu kimyasal maddelerden sadece ‘thymoquinone’ nun etkilerini inceleyecek olursak; Artrite (eklem iltihabı) karşı, astıma karşı, bakterilere karşı, bronşite karşı, alerjiye karşı, antioksidan (zararlı oksitlenmeye karşı), romatizmaya karşı, kansere karşı, safra yollarını boşaltıcı, siklooksijenaz enzimi inhibitörü, lipooksijenaz enzimi inhibitörü, ürik asiti azaltıcı etkisi olduğunu görürüz. Ayrıca dikkat çekicidir ki, çörekotu Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği OMEGA yağ asitlerinin birbirine olan oranlarını korumaktadır.
çörek otu yağının faydaları
Yrd.Doç.Dr. Ömer COŞKUN

Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.

Çörekotu ve Karaciğer Yıkımı

çörek otunun karaciğer için faydalarıKarbontetraklorid (CCl4) ile Deneysel Olarak Karaciğer Nekrozu Oluşturulan Farelerde Vitamin E + Selenyum ve Çörek Otunun Karaciğer Yıkımını Engelleyici Etkileri

Bu çalışmada, farelerde karbontetraklorid (CCl4) ile deneysel oluşturulan karaciğer nekrozunun engellenmesinde çörek otunun etkisi araştırıldı.

Yüksek alkol tüketimi olan batı toplumlarında önemli bir halk sağlık sorunu, kronik alkolizme bağlı yaygın karaciğer yıkımı sonucu gelişen karaciğer sirozudur ve en sık görülen ölüm nedenlerinden birisidir.

Bu çalışmada, farelerde karbontetraklorid (CCl4) ile deneysel oluşturulan karaciğer nekrozunun engellenmesinde çörek otunun etkisi araştırıldı. Çörek otunun antioksidan etkisinin karşılaştırılabilmesi amacıyla, yaygın olarak antioksidan amaçla kullanılan vitamin E ve selenyum elementi seçildi. Denemede 40 adet fare kullanıldı ve her grupta sekiz fare bulunacak şekilde A, B, C, D ve E gruplarına ayrıldı. A grubu kontrol olarak belirlendi ve deneme boyunca intraperitoneal (i.p.) parafin likit, B grubuna i.p. olarak likit parafin içinde CCl4, C grubuna i.p. olarak likit parafin içinde CCl4 ve i.m. olarak vitamin E + selenyum kombinasyonunun ticarî bir preparatI uygulandı. D grubuna i.p. olarak likit parafin içinde CCl4, i.m. olarak vitamin E + Se preparatI ve standart fare peletine % 10 oranında katılmış çörek otu, E grubuna ise, i.p. olarak likit parafin içinde CCl4 ve standart fare peletine % 10 oranında katılmış çörek otu ad libitum verildi.

Tüm gruplardan 4 kez, kontrol grubundakilerden bir de deneme başlangıcında olmak üzere 5 kez kalpten kan alındı ve bu örneklerde Malondialdehid (MDA), Glutasyon peroksidaz (GSH-Px), Süperoksid dismutaz (SOD), Alanin transaminaz (ALT), Aspartat aminotransferaz (AST), Glutasyon (GSH) ve serüloplazmin analizleri yapıldı. B grubunda lipit peroksidasyon ürünlerinin ve antioksidan enzimlerin belirgin bir şekilde arttığı görüldü. En az % ağırlık kaybI E grubunda gözlendi. Karaciğer örneklerinde en az nekroz oranI D grubunda saptandı. Histopatolojik muayene sonuçları da biyokimyasal sonuçlarla tutarlı idi.

Sonuç olarak vitamin E + selenyum ve çörek otunun karaciğer nekrozunu engelleyebildiği kanısına varılmıştır.

Ali ŞAHİN, Gürdal DAĞOĞLU ve Gökhan OTO Yüzüncü Yıl üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Ana bilim Dalı Semiha DEDE ve Musa ALKAN Yüzüncü Yıl üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Ana bilim Dalı Zabit YENER Yüzüncü Yıl üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Patoloji Ana bilim Dalı

————Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.————-

En iyi Antioksidan

çörek otu antioksidanYerli Çörek Otu Tohumunun Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi

Baharatlar asırlardır insanoğlu tarafından birçok hastalığın tedavisinde, dini törenlerde, lezzet ve koku maddelerinde kullanılmıştır. Günümüzde, baharatlardan ya da bunlardan izole edilen antioksidan etkili maddelerden; gıda endüstrisi (raf ömrünü uzatmak), eczacılık (tentür, şurup), kozmetik sanayi gibi birçok endüstri alanında geniş bir şekilde faydalanılmaktadır.

Bugün gıda sanayinde, yağ ve yağ katkılı ürünlerinin raf ömrünün uzatabilmek için sentetik antioksidanlar (BHT, BHA gibi) kullanılmaktadır. Son zamanlarda bu maddelerin kanserojen etkiye sahip oldukları yapılan bir dizi araştırma sonucunda belirlenmiştir. Bunun sonucu olarak da, gittikçe doğal kaynaklı ürünlerin kullanımına yönelik eğilim hızla artmaktadır. Bu çalışmada amaç; bilimsel araştırmalar neticesinde farmakolojik etkiye (antikanser, antitümör, antiinflamatuar, antiparasitik, antioksidatif, antihistaminik, antimikrobiyal gibi) sahip olduğu neticesine varılan çörek otu (Nigella Sativa) tohumunun, doğal antioksidan kaynağı olarak önemini vurgulamaktır. Bu amaçla, yerli(Konya) ve yabancı(Mısır) çörek otu tohumlarının, radikal süpürme etkisi ve toplam fenolik madde miktarı gibi antioksidan aktivite değerleri incelenmiş ve Türkiye kökenli numunenin hem radikal süpürme etkisi, hem de fenolik madde miktarı açısından diğerinden daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir.

YERLİ (Konya)
Radikal Süpürme Etkisi IC50 : 0,0843 mg/ML
Fenolik Madde Miktarı FMM (Kuru Ekstrakt): 61,324 mgEGA/100 mg

YABANCI (Mısır)
Radikal Süpürme Etkisi IC50 : 6,3770 mg/mL
Fenolik Madde Miktarı FMM (Kuru Ekstrakt): 61,608 mgEGA/100 mg

Görülmektedir ki, atalarımızdan günümüze kadar gelen sütün ve yoğurdun üzerine bir kaç tane çörek otu konması geleneğindeki amaç sütün ve yoğurdun raf ömrünün uzatılmasıdır. Üzerinde düşünülmesi gereken diğer bir konu ise eskilerin bunu bilinçli olarak yapıp yapmadığıdır. Eğer bunun için kullanmadılar ise çörek otunu acaba niye koymuşlardır ?

Yakup KAR,Nejdet ŞEN, Yener TEKELİ
Selçuk Üniversitesi

Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.

Pankreas Kanserine Karşı

çörek otu kanser pankreasÜlkemizde ve Orta doğu’da alternatif tıbbın gözdelerinden çörek otunun, tedavisi en zor kanser çeşidi olan pankreas kanseri için umut olabileceği belirtildi. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “Şu kara tane de, ölümden başka her derde çare vardır” dediği çörek otu yağında etkin olarak bulunan thymoquinone’in, kanserli pankreas hücrelerinin üremesini durdurduğu ve programlanmış hücre ölümlerini hızlandırarak bu hücreleri yok ettiği ortaya çıktı.

Araştırma henüz daha başında olsa da, sonuçlar thymoquinone’in, ameliyat ve kimyasal tedavi geçirmiş ve kanser riski yüksek hastalarda koruyucu olabileceğini de gösterdi. Filedelfiya’daki Jefferson Üniversitesi Kimmel Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hwyda Arafat’a göre, çörek otu yağı, bağışıklık ve iltihap gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Bkz. Çörek otu yağının iltihap tedavisinde kullanımı.

Arafat ve ekibi thymoquinone eklenen kanserli insan pankreas hücrelerinin yüzde 80’inin öldürdüğünü bulguladı. Etkin maddenin, P53, Bax, bcl–2 ve p21 gibi önemli genleri etkileyerek, programlı hücre ölümünü hızlandırdığı açıklandı. Araştırmacılar çörek otunun, tümör önleyici p53’ün ve hücre ölümünden sorumlu Bax’ın etkisini artırırken, ölümü engelleyici bcl–2’nin etkisini azalttığını ortaya çıkardı. Hücre fazlarının ayarlayan p21 geninin de etkisinin katlanması da çörek otunun ortaya konan diğer etkilerinden.

Dr. Arafat ve ekibi, thymoquinone’in kanserli pankreas hücrelerin DNA’sını etkileyerek “epigenetik” değişikliklere neden olduğunu gösterdi. Bu değişiklikler, DNA yapısına (histon adı verilen protein bloğuna), asetil gruplar eklenmesini ihtiva ediyor. Bu “asetilizasyonun” genlerin okunması ve proteinlere dönüşümünde önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

Dr. Arafat’ın araştırması, çörek otunun etkin maddesi thymoquinone’un kanserli pankreas hücrelerine eklenmesiyle, gelişmeyi ve aktiviteyi yavaşlatan HDAC adı verilen enzimleri yavaşlattığını da gösterdi. Bu enzimler, histon proteinlerinden asetil gruplarını çıkararak gen kopyalanmasını durduruyor. Dr. Arafat, HDAC engelleyicilerinin histon deasetilizayonunu durduran yeni nesil ilâçlar arasında olduğunu ve kanser, sinir dokusu bozumu gibi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini düşünüldüğünün altını çizdi. Arafat, Thymoquinone’in HDAC engelleyicisi olduğunu keşfetmenin, “kendisi için çok anlamlı ve heyecanlı” olduğunu da kaydetti.

Dünyada kanser ölümleri sıralamasında dördüncü sırada gelen Pankreas kanseri her sene yaklaşık 34 bin cana mal oluyor. Hastalık ancak yayıldıktan sonra teşhis edilebildiğinden, hastaların sadece yüzde 4’ünün tanı konulduktan 5 sene sonra yaşayabiliyor.

Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.
Sihir ve Nazara Karşı Çörekotu

çörek otu nun nazar ve büyü etkisiBirçok hastalıklara karşı kullanılır. Ondaki özellik bedenin herşeye direncini artırır. Çörek otuezilerek, bal ve zeytinyağı ile de karıştırılıp her hastalığa karşı günde üç kez belli dozlar halinde yenilir.

Çörek otunun sağlıklı insanlara fazlaca bir faydası olmaz. Çünkü Peygamberimizin (s.a.v.) bir hadisinde de belirtildiği üzere, bu bitkinin faydası her türlü hastalığa karşıdır. Dolayısıyla hasta insan için faydalıdır.Sağlıklı insan ise bunu kullanırsa özellikle fazlaca kullanırsa mide ve bağırsaklarındaki faydalı bakterilerin ölümüne neden olur.

Bilindiği gibi bu bakteriler mideye ulaşan besinleri emerek kana aktarır . Bu bakımdan bağırsaklara ulaşan çörekotunu da emerek ölebilirler Nitekim Peygamber Efendimiz çörekotunun yalnız hasta insanlara faydalı olduğunu söylemiştir. Çörekotu, zeytinyağı ile sihir ve cin çarpması olaylarına karşı ilaç olarak da kullanılır.

Çörek otu üzerine, sihire karşı Rukye ve ayetleri okunarak, bilhassa yiyecek ve içecekler ile insan vücuduna giren sihir olaylarına karşı kullanılır. Bu bakımdan midede cinler tarafından bozulan sindirim sistemi düzeltilir ve insana saldıran cinlere karşı bedenin direncinin artmasını sağlar. Ancak bununla birlikte corek otunun Allah’ın bir yaratması olduğu ve çörek otunun sadece O’nun müsadesiyle fayda sağlayacağı unutulmamalıdır. Bkz. Çörek otu sihire karşı nasıl kullanılır.
Arif Pamuk Pamuk Yayıncılık

On dokuzuncu yüzyıl ikinci derecede divan şâirlerinden Enderunlu Vasıf Efendi bir annenin kızına öğütlerini anlatan eserine şu dörtlüğüde eklemiştir.

Dik çocuğun başına çörek otu sarımsak
Süsenle uyku nüshası alup beşiğe tak
Söndür kömür ki kötü nazardan ola uzak
Gezme senin nene keferet otur işe bak
Olma sokak süpürgesi kadın kadıncık ol

Sevgili Peygamberimiz(s.a.v.) 14 asır önce şöyle buyurmuştu: `Şu kara tanede (çörek otu) ölümden başka her derde deva vardır.`

O zamanlardan günümüze kadar geçen asırlar boyunca, bu ufak taneli gıdada her hastalığa şifanın olabileceğine birçok kimse dudak bükmüştü. Ama Müslümanların yapması gerekeni Maren Franz adlı bir Alman yaptı ve çörek otunun sağlığımız üzerindeki faydalarını araştırıp, bu konudaki yayınları bir araya getirdi.

Sonuçta: `Tabiattan Gelen Şifâ Kaynağı: ÇÖREKOTU` adıyla dilimize tercüme edilen 96 sayfalık bir kitap ortaya çıktı. Üstelik, Peygamberimizin çörek otuyla ilgili hadisinin kendisini uyardığını ve bu sözü rehber alarak bu kitabı hazırlamaya giriştiğini önsözde belirterek…

Bu yazımızda Maren Franz`ın kitabından yola çıkarak, çörek otunun mucizevi tesirlerini tanıtmaya çalışacağız.

Çörek otu niçin değerli?

Çörek otunun tohumunda doymamış yağ asidi, eterli yağ, vitaminler ve organizma için zaruri olan ve çok az miktarda tüketilmesi gereken değerli maddeler bulunur. Bu maddelerin karışımı, hasta kişinin iyileşmesine vesile olur.

Çörek otu tohumunda bulunan doymamış yağ asitinin metabolizmaya müspet yönde tesir ettiği, bağışıklığı arttırdığı ve alerjiyi durdurduğu ispatlanmıştır. Bu sebepten çörek otunun astım, bağışıklığın zayıflığından meydana gelen marazlar ile sinir ve deri hastalıklarında başarılı sonuçlar vermesine şaşırmamalıdır.

Bu iyileştirici tesir, çörek otunu yemeklerde de kullanılan ve sevilen bir gıda haline getirmiştir. Zamanımızda özellikle ABD ve Avrupa`nın büyük ülkelerinde çörek otuna talep çok artmış, istekler karşılanamaz hâle gelmiştir. Almanya`da ise çörek otu tohumu ve yağı, saf veya hap şeklinde eczanelerde ve baharatçılarda yer almaya başlamıştır.

Savunma sistemimiz ve çörek otu

Sağlam bir savunma sistemine sahip olan kişi, kendini genelde iyi hisseder ve nâdiren hastalanır. Çünkü rahatsızlıklara karşı mukavemeti fazla demektir. Böyle olunca mikrop, virüs ve mantarlarla baş edebilir.

Savunma sistemi zayıfladığında, şu hastalıklar ortaya çıkabilir:

Mikroplu hastalıklar, bilhassa sık sık grip olma ve mesane iltihabı.

Deri, mukoza ve bağırsakta mantarların oluşması.

İnatçı herpes (uçuk).

Sindirim sistemi bozukluklarından meydana gelen ishâl ve zayıflama.

Kaşıntılı deri hastalıkları.

Kronik(müzmin) rahatsızlıklar.

Kanda dolaşım bozukluğu, yüzde belirli solukluk.

Kronik yorgunluk.

Cinsî isteksizlik.

Uyku bozuklukları

Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.

Saymış olduğumuz bu hastalıklara yakalanmamak için savunma (immün) sistemimizin kuvvetli olması gerekir. Çörek otunun ise, immün sistemi güçlendirdiği binlerce yıldan beri bilinmektedir. Çörek otu, savunma sistemini dengelemekte ve mümkün olduğu kadar iyi çalışmasını sağlamaktadır.

Çörek otunun bu özelliği nereden kaynaklanır? Bilim adamları, bu sorunun cevabını modern teknolojinin yardımıyla bulmuşlardır. `Çörek otunun tohumunda organizmayı destekleyen yüzden fazla madde vardır.`

Kara mucizenin muhtevası

Çörek otunun tohumunda takriben %38 oranında karbonhidrat, %35 oranında çeşitli yağlar, %21 oranında da albumin bulunur. Geri kalan %6 ise, yüzden fazla maddeden oluşur. Bu orana çok değerli olan doymamış yağ asitleri de dahildir. Linolen asidi, alfa linolenasidi ve iç yağı bunlar arasındadır.

Eterli yağlar olarak kofur, nigellon, alfa-pinen vb. mevcuttur. Çok az miktarda bazı vitaminler (B1, B2, B6 folasidi niacin), mineraller (demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selen) ve amino asitleri vardır.

Doymamış yağ asitleri ve eterli yağ, savunma sisteminde çok yararlıdır. Vitamin ve mineraller, savunma sisteminin işlemesinde önemli rol oynar. Çörek otunun tesiri, çok sayıdaki bu maddelerin karışımından gelmektedir.

Doymamış yağ asitlerin faydaları

Doymamış yağ asitleri, metabolizmaya yardım eder. Hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve yenilenmesinde yine buna ihtiyaç vardır.

Ayrıca vücudun ihtiyacı olan hormonların gelişmesinde yardımcı olur. Yine alerjik sinyaller gönderen histamin gibi maddelerin artmasını engeller. İşte doymamış yağ asitlerin faydaları:

Hormonların yapımına katkıda bulunduklarından, sağlıklı bir savunma-hormon ve sinir sisteminin oluşumunu sağlar.

Savunma ablukasının kaldırılmasında yardımcı olur.

Savunma hücrelerinin gereğinden fazla çalışmasını engeller.

Hücrelerin dağılımı, yenilenmesi ve hücre duvarlarının sağlam olmasına katkıda bulunur.

Kandaki kolesterolü normale döndürür.

Kan damarlarının gerginleşmesini ve dolaşım hızını tanzim ederek tıkanmayı önler.

Tansiyonu düşürüp damar sertleşmesi ve kalp enfarktüsü riskini azaltır.

Yaraların çabuk iyileşmesine, derinin pürüzsüz olmasına yardım eder.

İnsan vücudu, doymamış yağ asitlerini üretemediği için, dışarıdan almaya mecburdur. Bir gram çörek otu yağı, bu açıdan günlük ihtiyacımızı karşılamaktadır.

Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.

Çörek otunun diğer tesirleri

Çörek otundaki nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunu genişletip kramp gidericidir. Ayrıca ifrazı geliştirip öksürüğü hafifletir. İltihap giderici, ağrı dindirici ve idrar söktürücüdür. Devamlı kullanımda kan şekerini düşürür.

Çörek otundaki B1, B2 ve B6 vitaminleri, birçok enzimlerin üretiminde önem taşır. Zira bunlar, savunma ablukalarını yok eder ve boyun altı bezini; dolayısı ile savunma sistemini güçlendirir. Folasidi vitamini ise, kalp ve tansiyon hastalıklarının riskini azaltır. Bunun yanı sıra hücre yenilenmesinde de lüzumludur. -Beta karotin, A, E ve C vitamini, selen gibi antioksitler vücudun savunma sistemini güçlendirir. Selen, vücudun zehirli maddeleri atmasında yardımcı olur.

Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.

İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.

Kan şekerini düşürür.

Damar hastalıklarını önler.

Hazmı kolaylaştırır.

Vücuttaki zehirleri süzerek atar.

İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.

Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.

Alerjiyi önler.

Savunma sistemini dengeler.

Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.

Özel hallerde faydaları:

Çörek otu, müzmin hastalıklarda şaşırtıcı iyileşmeler sağlar. Çocuklarda özellikle sinir ve deri hastalıklarına, astım ile alerjiye iyi gelir.

Çörek otu ürünleri (yağ ve ezilmiş bal karışımlı) hamilelik devresindeki şikayetleri azaltır. Yan tesiri olmayıp, bu devredeki hanımlara ve bebeklerini ana sütüyle besleyenler için süt kalitesinin bebeğe daha yarayışlı olmasını sağlar.

Egzamalı deriye sık sık çörek otu yağı sürüldüğünde deri çabuk iyileşir. Yine deri hastalıklarında mikrop öldürücü tesirinden dolayı çok fayda verir.
Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.
Bazı hastalıklarda çörek otu:

Hazım zorluğu ve mide şişkinliklerinde çörek otu eskiden beri bilinmektedir.

Hemoroite iyi gelir, çünkü damarları güçlendirir ve kan dolaşımını hızlandırır.

Romatizma, şeker hastalığı ve kolesterolün yükselmesi gibi metabolizma hastalıklarına faydalıdır.

İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir. Çünkü çörek otu, cinsî hormonları tanzim etmekte, bedenî ve ruhî olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.

Çörek otu yağı kadınlardaki ay hâli sancıları ve diş ağrılarına karşı yine başarıyla kullanılmaktadır.

Sağlıklı olmak için çörek otu kürü

Tabii muhtevası ile savunma sistemine, metabolizma ve hormonlara iyi gelen çörek otu, vücudu toksin adı verilen zehirli maddelerden temizler, kan dolaşımını güçlendirir ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Cildi parlaklaştırır. Düzgün bir cilde, parlak saç ve gözlere sebep olur. Sağlıklı ve hayat dolu bir görünüm sağlar.

Çörek otu savunma (immun) sistemini güçlendirdiğinden, kanser, AIDS gibi çağın hastalıklarına karşı tavsiye edilmektedir. Yine tansiyon ve ateş düşürücü ve tabii antibiyotik tesirleriyle yaygın hastalıklara şifâ olmaktadır.

Başta astım ve polen alerjisi olmak üzere alerjik hastalıklara, saç dökülmesine ve kepeğe karşı da tesirlidir.

Maren Franz`ın kitabından naklettiğimiz bu satırlar, çörek otunu `ölümden başka her derde deva` olarak tarif eden Peygamberimizin (a.s.m.) yüceliğini gözler önüne sermektedir. Çünkü Efendimiz (a.s.m.) çörek otunun daha yeni keşfedilen bu mucizevî özelliklerini asırlar öncesinden görmüş ve bunu da, kıyamete kadar gelecek olan insanların en iyi anlayacağı şekilde ifade etmiştir:

Ebû Hureyre(r.a.)`dan rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: `Hiçbir hastalık yoktur ki, çaresi şu kara tanede bulunuyor olmasın. Ancak ölüm bundan müstesnadır.`(1)

Yine bir hadis-i şerifte Hz. Âişe (r.anhâ); `Peygamber (s.a.v.)`in; `Gerçekten şu çörek otu –ölümden başka- birçok hastalık için şifadır.` buyurduğunu işittim.` demiştir.(2)

Ölüm ve ihtiyarlık hariç her derde deva olduğu hadislerde belirtilen çörek otunun birçok faydaları vardır. Biz burada bir kaçını zikredeceğiz:

Dövülür de bir beze bağlanıp sürekli koklanırsa soğuk nezleyi giderir.

Çörek otunun yağı saçkıran hastalığına, siğillere ve bene faydalıdır.

Çörek otu sirkeyle haşlanır ve bununla gargara yapılırsa soğuktan ağrıyan dişlerin ağrısına faydalı olur.(6)

Çörek otu, alaca denen hastalığa ve sıtmaya karşı şifalıdır. Midenin şişkinliğini giderir, nefes tıkanıklığını önler, devamlı kullanılırsa bevli, hayzı ve sütü artırır.(7)

Çörek otu, şişkinliği, alaca hastalığını ve balgamdan doğan ve dört günde bir nöbetle gelen sıtma hastalığını giderir.(8)

Sirke ile macun yapılıp karın üzerine vurulursa, bağırsak kurtlarını öldürür.

Çörek otu yağını sivilce ve benler üzerine sürmek faydalıdır. Yağı saç ve sakala sürülürse saç ve sakalı çabuk bitirir ve beyazlamasını geciktirir.(9)

Çörek otu ekmeğe karıştırılırsa şişkinlik yapmaz. Çörek otu, baş ağrısına, felce, yüz ve ağız felçlerine, uyku hastalığına, unutkanlığa ve baş dönmesine karşı faydalıdır.(10)

Midenin rutubetini kurutur, ağrı-sızıyı dağıtır, diş ağrısı için faydalıdır. Böbrek ve mesane taşlarına karşı faydalıdır.

Çörek otu bazen sade olarak, bazen de başka bir madde ile karıştırılarak, bazen de tozu yaraya serpmek suretiyle kullanılır.(11)

Tâbiîn`den Katâde(r.a.): `Her gün 21 tane çörek otu alarak onları bir bezin içinde suya koyar, bir müddet bekledikten sonra o sudan birinci gün burnunun sağ deliğine iki, sol deliğine bir damla; ikinci gün sol deliğine iki, sağ deliğine bir damla; üçüncü gün ise sağ deliğine iki, sol deliğine bir damla nezle için damlatılır.` demiştir.(12)

Peygamberimizin (s.a.v.) tavsiye ettiği çörek otunun birçok hastalığa şifa olduğunu bugün modern tıp yeni yeni keşfetmektedir.

Kaynak: wwwdevalokman.net
———————–Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.—————————-

Furkan Aksoy’un haberi

Antik Yunan döneminin meşhur doktoru Dioscorides’in baş ve diş ağrısı tedavilerinden El Biruni’nin yazılı eserlerine, İbn-i Sina’nın üzerine yaptığı çalışmalardan Mısır’ın efsanevî hükümdarı Tutankamun’un kabrine, İncil ayetlerinden Peygamber Efendimiz’in hadislerine kadar tarihin hemen her döneminde çörekotunun gizemli etkilerine ve şanına rastlamak mümkün.

Bu konuya günümüzün bilim adamları da ilgisiz kalmamış, Amerika ve Avrupa’da yoğun bir şekilde çörekotu üzerine araştırmalar yapılıyor…
Deva uzakta değil, mutfakta

arih boyunca destekleyici bir tedavi aracı olarak bilinegelmiştir çörek otu. Özellikle Akdeniz çevresindeki toplumlarda yaygın bir şekilde kullanılırken bugün tüm dünyanın ilgi gösterdiği bir şifa kaynağı durumuna gelmekte… Antik Yunan döneminin meşhur doktoru Dioscorides’in baş ve diş ağrısı tedavilerinden El Biruni’nin yazılı eserlerine, İbn-i Sina’nın üzerine yaptığı çalışmalardan Mısır’ın efsanevi hükümdarı Tutankamun’un kabrine, İncil ayetlerinden Peygamber Efendimiz’in hadislerine kadar tarihin hemen her döneminde çörek otunun gizemli etkilerine ve şanına rastlamak mümkün. Bu konuya günümüzün bilim adamları da ilgisiz kalmamış, Amerika ve Avrupa’da yoğun bir şekilde çörek otu üzerine araştırmalar yapılmış.

İlaç yapımında da kullanılıyor

Toplum olarak bitkisel çözümler konusunda yeteri kadar bilinçli olmadığımız için çörek otunu da hakkıyla değerlendirebildiğimiz söylenemez. Oysa çörek otunun bugün insanların etkisi altında bulunduğu birçok rahatsızlığa deva olduğu biliniyor.
Çörek otu, daha çok hamur işlerinde kullanılan bir ot olmasının yanında şifa verici etkisini artırmak adına pek çok alternatif kullanım şekline sahip.

Çörek otunun kullanım şekilleri

Şeker hastalığı

Bir fincan bütün çörek otu, bir fincan su teresi veya hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan şahtere otu karıştırılır. Toz haline getirmek için mikserden geçirilir. Bir ay boyunca, her gün kahvaltıdan önce bir çay kaşığı çörek otu yağı ile birlikte bir çay kaşığı karışım alınır. Hindistan’da yaygın bir kullanım şekli olan bu tarif, daha çok şeker hastalığına karşı etkili.

Saman nezlesi

Bir yemek kaşığı çörek otu bir bardak limon suyuna karıştırılıp hastalık belirtileri kayboluncaya kadar günde iki kez alınır.
Not; bu yazılar baharat olarak kullanılması şeklinde yapılan öneridir.

Önemlidir.
Bu sitede bulunan her ürün; besin, gıda takviyesidir. Dr’nuza Başvurun.
Tedavi amaçlı veya ilaç yerine kullanılamaz.
Bilgilerin Çoğu İnternetten Ve İlgili Firma Sitesinden Aktarımlıdır.

Yorum Bırakın