|
|
Defne Yaprağı -
Defne Tohumu - Laurus
Nobilis
Merhaba, Defne Bilgi Köşemize Hoş Geldiniz. Bu site; 1959 Doğumlu
Dükkanımızın Sitesidir. Lütfen Kendinizi Dükkanımızda Gibi
Hissediniz.
Alış Veriş Yapmanız Şart Değil Sorularınızla İstediğiniz Desteği Alabilirsiniz. Dükkanımızın
Günlük 1800
-2800, Web Sitemizin 9000 - 12000 Müşterisi Var, Size de
Ayıracak Vakit Buluruz, Soru Soran'dan Para Almıyoruz.
İster Aşağıdaki Danışma Formunu Doldurarak İstediğiniz
Soruyu Sorabilirsiniz.
İster SMS, İster Maille (birtat@birtat.com.tr),
İster Telefonla...
Ne Konuşmuşsak O Ürün
Gelecek Size. Benzeri, Kırık Döküğü Olan Ürün Gönderilmez.
Fiyat Konusunda Ne Yazmışsak O'dur.
Sözümüz Söz.
Sonradan İlave KDV, Ek Vergi, Konuştuğumuz Kargo
Parasından Başka İlave Kargo Parası,
İlave Hiç Bir TL Fiyata Yansıtılmaz.
Ürün Fiyatını
Düşük Tutup Kargoyu Pahalı Hiç
Yazmıyoruz.
Defne Yaprağı
Resimleri

Defne Yaprağı Kullanışı
Hekim önerisine göre kullanılır.
Defneyaprakları keskin kokusu ile ağızda çiğnenirse ağız kokularını
giderebilir.
4 avuç dolusu defneyaprağı 1 küvet suya atılarak, bu su içinde 1
saat oturulup banyo olarak da uygulanabilir.
Defne Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.
Defne Tarihçesi
Tarihte çeşitli sebeplerle değer verilmiş bir bitkidir. Baharlı
kokulu ve hep yeşil parlak yapraklarıyla çok sevilmiştir.
Defne, mitolojik çağda, önce tanrı Apollon'a, ardından onun oğlu
hekimlerin tanrısı Asklepios'a adanmış bir bitkidir. Delfi'deki
Apollon tapınağının çatısı, her türlü hastalık ve kötülüklere karşı
defneyle örülürdü. İmparatorlara, komutanlara, şairlere,
sanatçılara, başarılı sporculara defneden taçlar takılırdı. Defne
akıl, başarı ve zafer demekti.
Antikite'de (İÖ 6.- İS 3.yy) defnenin yıldırımsavar olduğuna
inanılırdı. Tanrısal transa geçmek için defneden yararlanılırdı.
Sonraları insanları şeytanın sayısız kötülüklerinden koruduğuna
inanılmıştır.
Yaşlı Plinius (23-79) ve Dioskorides (I. yy) bitkinin bütün
parçalarının sağlığa yararlı olduğuna dikkat çekmişlerdir.
Ünlü İslam hekimi İbn-i Sina (980-1037) da defne yağının yara iyi
edici olduğunu dile getirir.
Tarihçesi; (Laurus şan, şeref, onur; nobilis soylu, yüce anlamlarına
gelir. Dilimize Fransızcadan geçen "bakalorya" [diploması] sözcüğü
de bu bitkinin bilimsel adıyla ilgilidir ve defne ağacının
meyvelerinden yapılma taç, "defne ağacının meyvesi" [bacca lauri]
demektir.)
Anayurdu Anadolu olan defne zamanla bütün Akdeniz havzasına
yayılmıştır. Türkiye'nin ihraç ürünlerindendir. Dünyadaki defne
yaprağı tüketiminin büyük çoğunluğunu (yüzde 80) Türkiye'nin
sağladığı söylenebilir.
Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerimizin kıyı kesimlerindeki dağlarda
1200 metre yüksekliğe kadar görülür.
Defne Kurutulması
Bitkinin yazın yaprakları, ekim-kasım aylarında meyveleri toplanıp
kurutulur.
Defne Yaprağının
Mutfak Kullanımı
Balık, tavuk, et yemeklerine fazla kokuyu alsın ve lezzet katsın
diye defne yaprağı konur.
Defne Yetiştiriciliği
Ağaççık, park ve bahçelerde dekoratif amaçla da
yetiştirilir.
Defne Ve Kozmetik
Kozmetik ve parfümeri sanayisinde kullanılır. Odalara
güzel koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına
girer.
Defne Çeşitleri
Defnenin burada anlatılan dışında pek çok türü vardır; "Nobilis"
cinsi dışındakiler zehirlidir, kurutulmadan kullanılmazlar.
Defne Diğer İsimleri
Laurus nobilis Nehtel, Tehnel, Teynel, Har
(Kadirli).
Defne
Bileşimi
Tanen, acı madde ve uçucu yağ bileşimi vardır. Yaprakların
bileşiminde sabit yağ, sineol, öjenoller, pinenler, felandren,
linalol, jiraniyol, terpineol bulunur.
Defne Fiyatı
Kargo Dahil 15 tl. Ekolojik,
Evsaflara Uygun, Parasına göre Gram Ayarlıdır.
Defne İnternet Satış
Maliye Bakanlığı Satış Fişimiz var.
Kapıda ödeme kolaylığı.

Defne
Ürünlerimizin, yetkili kurumlar tarafından, gerekli
denetimleri yapılmıştır.
Ayrıca ürünlerimizin çoğu FDA Sağlık Örgütü tarafından da
denetlenmekte ve İşyerimizin Tarım Ve Köy İşleri Rize İl
Müdürlüğü ES - 53 – 0020 Numarası İle Satış Yeri Kayıt
Belgemiz Vardır.
BİRTAT – 1959’DAN BERİ.
Yarım asırdan fazla, güvenle hizmetinizde
Defne Yaprağı İnternet Yazıları
Botanik Adı:
Laurus nobilis l.
Diğer İsimleri:
Tehnel yaprağı, Tahral.
Tanım:
2 - 5 cm eninde ve 5 - 10 cm boyunda, sert, derimsi, kısa saplı,
tüysüz, parlak, kenarları dalgalı, koyu yeşil- sarımsı gri yeşil,
elips şekilli yapraktır.Tatlımsı, aromatik, kafursu ve sineolik
kokulu, baharlı ve acı lezzetlidir.
Defne yaprakları hakkında anlatılan bir çok efsane mevcuttur.
Efsanenin birine göre, güzel bir su perisi Apolla'dan kaçarken
tanrılar onu, hep yeşil kalan ve yaprakları zaferin ve ölümsüzlüğün
sembolü olan bir ağaca çevirirler. Bu ağaç ya tatlı defne yada defne
ağacıdır.
Bileşim:
Tanen, uçucu yağ, acı madde içerir.
Kaliteli Bir Defne Yaprağın'da;
Yabancı madde en çok %0.1, rutubet en çok %8, toplam kül en çok %7,
asitte çözünmeyen kül en çok %1.5, selüloz en çok %30, uçucu yağ en
çok 1 ml/100 g, kırık yaprak-parça en çok %15, lekeli yaprak en çok
%10 olmalıdır. Salmonella, Ecoli 0157:H7 ve Aflatoksin
bulunmamalıdır.
Yetiştiği Yerler:
Defne yaprağının anavatanı Akdeniz bölgesi civarıdır. Bütün Akdeniz,
Karadeniz, Ege ve Marmara kıyılarında yetişir. Kaynak ülkeler:
Türkiye, Yunanistan, İspanya, Yugoslavya, Portekiz, İtalya, Fransa,
Fas ve Çin'dir.
Kullanım Alanları:
Eski zamanlarda, kahramanlıklarıyla ve şiirsellikleriyle bilinen
fatihler ve şairler defne yaprağı çelenklerini giyerlerdi. Roma
imparatorları ve rahipler kapılarının önüne defne yaprağını
dikerler, bekçilik yaptığına ve defne yaprağının kendilerini gök
gürlemesinden, yıldırımdan, vebadan koruduklarına inanırlardı. Roma
imparatoru Tiberius'un (M.Ö. 42 - M.S. 37) şimşekler çakarken başına
defne yapraklarından yapılmış bir taç taktığı bilinmektedir.
Günümüzde etlerde (balık, kanatlı, kırmızı vb.), türlü, güveç,
rosto, kızartma, köfte, çorba, börek, sos, ciğer ezmesi, haşlama,
turşu, sebze, baharat karışımları, salça, konserve, yumurta
ürünlerinde ve Türkiye'de özellikle kokusu ve anti mikrobiyal etkisi
için kuru incirlerin arasında kullanılır.
Defne aynı zamanda sabun, eczacılık ve parfümeri sanayiinde de
yaygın kullanılmaktadır. Defne sabunu olarak bilinen ve defne
yağının başka bir yağ ile karıştırılıp elde edilen bu sabunu Bağdat
Baharatları üretir. Kirli sarı renkte bir sabundur. Bu sabunun cilt
mantarlarına ve saç dökülmelerine faydalı olduğu bilinmektedir.
Kokusu etlere, patetese, türlüye, çorbalara, salça ve balık için
eşsiz ve mükemmeldir.
İçerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller;
1 çay kaşığı Defne Yaprağı 1.3 gr gelir.
Bir çay kaşığı defne yaprağının içinde; 5 calori, 99 mg protein, 114
mg yağ, 13.0 mg kalsiyum, 980 mg karbonhidrat, 1.4 mg fosfor, 1.3
mcg thiamine, 5.5 mcg riboflavin ve 80 units Vitamin A
bulunmaktadır. BAĞGAT BAHARAT
Defne yaprağını
nerelerde kullanırım;
* Pilavda kullanırım, pilavımın suyunu ekledikten sonra 1 defne
yaprağı atarım, piştikten sonra çıkartırım, mis gibi bir koku ve
lezzet bırakır.
* Et yemeklerine mutlaka kullanırım pişme esnasında yemeğin suyuna
atar piştikten sonra çıkartırım.
* Balık ve etlerimi marine ederken.
* Balığımı fırında pişiriyor isem borcama yahut fırın poşetine
mutlaka 2 tane defne yaprağı eklerim.
* Mantarlı garnitürler yaparken.
Not:
Hamilelerin defne yaprağını kullanmaması gerekiyor, doğum
kolaylaştırıcı özelliğinden dolayı.
Sitedeki Yazılar
Bilgi Amaçlıdır. İlaç Yerine Tedavi Amacıyla Kullanılmaz. |