Hindistancevizi

hindistancevizi

Hindistancevizi Baharatı

Hindistancevizi

Rende – Rendelenmiş Hindistan Cevizi

Hintcevizi, Molucca Adası’nda yetiştirilen ve yaprak dökmeyen Myristica fragrans bitkisinin tohumudur.

Ağaç meyve vermeye yedinci yılda başlar ancak 90 yaşına kadar da meyve verir. Bu ağacın meyvesinin içinden hem hintcevizi alınır hem de kabuğu öğütülerek hoş kokulu bir baharat elde edilir. Endonezya’da yetiştirilmektedir.

Tadı oldukça sert olduğundan en ince rendeden geçirilir.
Zaten çoğunlukla rendelenmiş biçimde satılır.

Romalı filozof Pliny, birinci yüzyılda hintcevizinden bahsetmiştir.

Hindistan edebiyatında ise hintcevizinin ağız kokusuna iyi geldiği söylemektedir.

 

Serin, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir.

Nerelerde kullanılabilir?
Bazı çorbalarda, sebze pürelerinde, köfte ve gratenlerde kullanılır.
Ayrıca sebze yemeklerinde, tatlı hamur işlerinde, kekler, kurabiyeler ve çöreklerde kullanılır. Başta beşamel olmak üzere çeşitli soslara eklenir.
Peynirli yiyeceklerle uyum sağlar.


Latince ismi; Cocos nucifera


Bileşimi;
uçucu yağ, şekerler ve selüloz bulunur.

Cocos Portekizce maymun anlamına gelir. Hindistan cevizi meyvelerinin ağaçta duruşu; maymunun suratını çağrıştırır.

Nux fwro kelimelerinin birleşmesi; ceviz taşıyan maymun veya maymun suratlı meyve anlamı;
Hindistan cevizin ismine espri katmaktadır.Hindistan cevizi ağacı dünyada en çok yetiştirilen palmiye türüdür.
Meyveleri dünyanın her yerinde değerli bir besindir.
Bitkinin meyveleri dışında; yapraklarıyla seleler, sepetler örülür, ev çatıları örtülür.

Yorum Bırakın