Karabiber

tohum_karabiber

Karabiber

Karabiber Baharatı

Toz Karabiber – Karabiber Tozu – Karabiber Tane

Bileşimi; Nişasta, uçucu yağ, piperin

Özellikleri;
Keskin, acı kokusu ve tadı vardır.

Tane karabiber hava almayan teneke de yıllarca saklanabilir, ama, toz halinde ömrü kısadır. Zamanla kokusunu ve lezzetini kaybeder. Raflarda paket halinde duran toz karabiber, özelliğini kaybetmiştir. Yemeğe; yemek piştikten sonra ekilir.

Karabiber Tarihçesi; Asya’dan Avrupa ya ticareti yapılan ilk maldır. Orta çağda altın ve gümüşle kıyaslanmış, 15.yüzyıl da İngiltere de kira karşılığı olarak kabul edilmiştir, Orta çağ da karabiberin Avrupa da ödünç verildiği, çeyizlere konulduğu, vergi olarak verildiği bilinmektedir.
Romalılar; yarar göstermiş askerleri karabiberle ödüllendirirdi.

Dikkat. Damar sertliği yüksek tansiyon bağırsak iltihabı hastalar günden fazla 2 gram alabilirler. Toz halinde kullanma ömrü çok kısadır. Değirmende çekildikten sonra 60 gün içinde tüketilmelidir.Tohumunu satın alırken tanelerinin içi dolu olması sağlam karabibere işarettir. Karabiber meyveleri tam olgunlaşmadan toplanırsa bu “yeşilbiber” olur.  Olgunlaşıp kızarıp kuruyup toplanırsa “karabiber” olur. Siyah kabukları çıkarılırsa “beyaz biber” olur.
Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyaz biber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.
Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri vardır, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyaz biber elde edilir.
Her iki biber de baharat olarak kullanılır.

Plantae (Bitkiler), Magnoliophyta (Kapalı tohumlular), Magnoliopsida
(İki çenekililer), Piperaceae (Karabibergiller), Piper, P. Nigrum.

Botanik Adı:
Piper nigrum
Diğer İsimleri:
Siyahbiber
Tanım:
4 – 6 mm çaplı, küre şekilli, buruşuk yüzeyli, unsu ve siyahımsı meyvelerdir. Öğütülmemiş meyveye “tane biber” denir. Karabiberin hafif aromatik, nüfuz edici ve tipik kokusu uçucu yağdan, acımsı ve yakıcı lezzeti piperinden kaynaklanır.

Bileşim:
Nişasta, uçucu yağ ve acı tadı veren piperin taşımaktadır.
Kaliteli Bir Tane Karabiber’de;
Yabancı madde en çok %1, rutubet en çok %12, toplam kül en çok %8, asitte çözünmeyen kül en çok %1, uçucu olmayan eter ekstrakı en az %6, selüloz en çok %18, uçucu yağ en az 2 ml/100 g, az gelişmiş ve cılız tane en çok %4, hafif tane en çok %10 olmalıdır. Salmonella, Ecoli 0157:H7 ve Aflatoksin bulunmamalıdır.

Kaliteli Öğütülmüş Karabiber’de;
Yabancı madde bulunmamalı, rutubet en çok %12, toplam kül en çok %8, asitte çözünmeyen kül en çok %1, uçucu olmayan eter ekstrakı en az %6, selüloz en çok %17.5, uçucu yağ en az 1.5 ml/100 g olmalıdır. Salmonella, Ecoli 0157:H7 ve Aflatoksin bulunmamalıdır.
Yetiştiği Yerler:
Vatanı Hindistan’dır. Brezilya, Endonezya, Malezya, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Birmanya, Kamboçya, Madagaskar, Vietnam, Komor Adaları’nda tarımı yapılır. Asya’dan Avrupa’ya ticareti yapılan ilk maldır.

Kullanım Alanları:
Karabiber eskiden beri önemli bir yere sahiptir. Ortaçağda altın ve gümüşle kıyaslanmış, 15. yy da ise İngiltere’de kira bedeli olarak kabul edilmiştir.
Yer almadığı gıda yok gibidir. Baharat, mutfakta ve gıda sanayisinde özellikle et ve fırın ürünlerinde, çeşni ürünleri ve sebze, tavuk ve balık çorbalarında, ayrıca sebze, alkolsüz içecek, soslarda, zeytinyağlı ve etli dolmalarda, turşu, salata, yumurta ve şekerlemelerde kullanılır.

İçerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller;
1 çay kaşığı Karabiber 2.3 gr gelir. Bir çay kaşığı karabiberin içinde; 9 calori, 239 mg protein, 235 mg yağ, 9.2 mg kalsiyum, 1529 mg karbonhidrat, 3.7 mg fosfor, 1.6 meg thiamine, 4.8 meg ribofilavin ve 4 units Vitamin A bulunmaktadır.

Yorum Bırakın