Ana Sayfa              İletişim               Hakkımızda         Sipariş - Kargo

Saf Muskat Tozu - Muskat Cevizi
Küçük Hindistan Cevizi
Yel Cevizi
Bebek Cevizi
 



BİLEŞİMİ:
Sabit yağ (% 30-40), ( kanfen, pinen, simen, sabinen, felandran, tepinen, limonen, mirsen) uçucu yağ (% 5-15) ve rezin taşımaktadır. Kaloriler ve yağlı maddeler bakımından oldukça zengindir. Özellikle; trimiristin, karbonhidrat, terpenik türevler (barneol, linalool, gereniyol, terpineol, dipenten)

Çok tanınmış bir koku verici ve baharattır. Bazı İçkilerin terkibine girer.

Muskat Aksi Tesirleri
Yüksek dozlarda tehlikelidir. Baş ağrısı, susuzluk ve sersemlik belirtileri ile zehirlenmeler yapar.

Muskat Mutfak Kullanılış şekli:
İbn Sina döneminden beri bilinen bir drogdur.
Rende ile rendelenmesi kolaydır. Bebeklere topluiğne başının 3 katı kadar verilebilir.
Yemekleriniz pişmeye yakın yarım çay kaşığı atılabilir.

TARİHÇESİ;
Muskat, Ortaçağ’da karabiberden sonra en çok kullanılan baharattır. Döneminde çok sevilen Servuaz bira - şarap içkisinin koku ana hammaddesidir.
Kötü kokuları def etmek sokaklarda yakılmıştır. Çok pahalı idi; yarım kilosu üç koyun ve 1 inek değerindedir. 1512 yılında Portekizliler bu ağacı ve ağacın bulunduğu yeri keşfederler ve bu bitkinin ucuzlamasını sağlarlar.

Salih bin Nasurullah, Şerafeddin Mağmumi gibi bilginler de muskat baharatının faydalarından kitaplarda söz etmişlerdir.
Gaz söktürücü, iştah açıcı ve antiseptik özelliklere sahiptir. Memleketimizde bilhassa karın ağrılarına karşı kullanılır.
Bu bilgiler, tarih kitaplarında yazılıdır. Siz muskat ile tedavi olmaya kalkışmayınız.

Güncel Fiyat ve Bilgi İçin Yeni Sayfamızı Tıkla - Muskat

 

      0 542 252 70 62
     0 532 402 77 44

     0 464 217 18 81
     0 464 214 55 33

   birtat@birtat.com.tr
0 532 790 41 90 (Şikayetleriniz)
0 532 402 77 66 (Yurt Dışı Kargo Yetkilisi)
0 535 433 27 62 (Yurt İçi Kargo Yetkilisi)

 





 

Muskat Ürünlerimizin, yetkili kurumlar tarafından, gerekli denetimleri yapılmıştır.
İşyerimizin Tarım Ve Köy İşleri Rize İl Müdürlüğü ES - 53 – 0020 Numarası İle Satış Yeri Kayıt Belgemiz Vardır.


 

BİRTAT  – 1959’DAN BERİ.
Yarım asırdan fazla, güvenle hizmetinizde 
 

                       

Küçük hindistan cevizi yazıları

Küçük hindistan cevizi (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsidir. Hindistan ceviziyle ilgisi yoktur.

Muskat ya da hint cevizi adıyla da bilinir. Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişir. Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır. 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır.

 

Yemek alanında kullanımı

Muskat da denir. Ağacın meyveleri olgunlaştığında baharat olarak kullanılır. Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halisünasyon görülmesine yol açar. Endonezya'da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır. Geçmişte reçeli de yapılmıştır. Bebeklerde gaz giderici olduguna dair inanışlar mevcuttur.

Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır. Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır. Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür özellikle taze rendelenmiş olarak. Küçük hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır.

 

Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde kullanılır (çoğunlukla Mughlai mutfağında) Hindistan'ın çoğu kesiminde Jaiphal olarak ve Kerala'da Jatipatri ve Jathi olarak bilinir. Ayrıca azıcık da olsa garam masalada kullanılır. Öğütülmüşü Hindistan'da tütsülenerek yenir.

 

Avrupa'da küçük hindistan cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve islenmiş et yemeklerinde kullanılır. Ayrıca çorbalari soslar ve hamurişlerinde kullanılırlar. Hollanda'da ise küçük hindistan cevizi çok populerdir. Brüksel lahanası, karnabahar ve çalı fasulyesi gibi sebze yemeklerinde kullanılır.

Ortadoğu mutfağında öğütülmüş küçük hindistan cevizi lezzetli yemekler için baharat olarak kullanılır. Kıbrıs ve Yunanistan'da tuzluların pişirlmesinde kullanılır.

Japonyada Körü sosu için kullanılan bir malzemedir.

 

Karayiplerde içeceklerde kullanılır. Genellikle de içkinin üstüne küçücük bir tutam atılır.

 

Tehlikeleri

Sıvısı damara direk verilirse çok zehirleyicidir. Sütle beraber alınması bayıltıcı olabilir. Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir.

Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri vardır. Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir. Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilir.

Bilgiler İlaç Yerine Kullanılmaz.