Susam

susam

Susam Baharatı

Susam
BİLEŞİMİ; Oleik, linoleyik, palmitik, sitearik bulunur.

Besleyici olarak pasta kek çöreklere konur.
Tokuç – tokaç denilen yöntemle ahşap aletle dövülerek susam tohumları saplarından ayrılır.
Tohumların yarısından fazlasını kaplayan yağın çıkarılmasından sonrakalan posa’ya küspe denir, yağhane’lerde Küspeliğe ayrılır. Bu da hayvanlar için iyi bir besin maddesidir.

Mısır’da Eber papirüslerinde kutsal besi maddesi, Yunanlılarda enerji ihtiyacı olarak, Roma’lı Celsus; tıp sanatı adlı eserinde susamı da besin bitkisi olarak tanımlar.
Binbirgece masallarının ünlü “açıl susam açıl”sözü; susam tohumunun kapçıktan dışarı fırlayışının hareketinden söylenmiş olsa da; susamın hazineler değerinde olduğu göndermesi sayılması göz ardı edilemez.

(Sesamum indicum), Pedeliaceae familyasına ait, anavatanı Afrika olan bir bitkidir.
Asya, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit, çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.

Türün yağından yemeklik yağ olarak yararlanıldığı gibi, küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Susam yağı, soluk sarı renkli, kokusuz, alkolde az, eter ve petrol eterinde kolayca çözünen bir sıvıdır. Yağ, tohumların %50’sini oluşturur.
Tıpta bazı preparatların hazırlanmasında zeytinyağı gibi çok eskiden beri çözücü olarak kullanılır.

Yorum Bırakın