Ruşeyn

Rüşeyn

Ruşeym nedir?

"Buğday-ın ruşeymi" dünyada "wheat germ" denilen, ülkemizde ise buğday taneciğinin en tepesindeki "embriyo" olarak bilinen doğal E vitaminidir. Buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır.

Yüksek miktarda A, E ve B1 vitamini, Folik Asit, Fosfor, Thiamin, Çinko, Demir, Magnezyum, Manganez ve Krom gibi birçok besin kaynağı içerir.

Lif değeri yüksektir, tokluk hissi verir.

1000 kg buğdaydan ancak 1 kg Ruşeym elde edilebiliyor.

 Ruşeym sofranıza leziz bir tat ve ekstra besin katar.
 Soğuk süt veya yoğurt ile karıştırabilir, sevdiğiniz taze ya da kuru meyve, yemiş ilavesiyle zenginleştirebilirsiniz.
 Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serperek onların lif değerini arttırabilirsiniz.
 Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilirsiniz.
 Ayrıca dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için kullanılabilir.
Bunların yanında, yaşlılığı geciktirici, "E vitamini" olarak kullanılabilir ve böylece vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlar.

Ruşeym'in içerdiği doğal vitamin ve minerallerin yararları:

 Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar.
 Aterosklorozun oluşumunu engelleyici etki gösterir ve koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olur.
 Sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gösterir. Gözde katarakt oluşumunu geciktirir.
 Cildi güzelleştirir, kırışıklıkları önler.
 Üreme sisteminde etkilidir. Kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılır.
 Kansızlığı önler, halsizliği giderir.


Doğanın Mucizevi Sırrı “RUŞEYM”

Ruşeym doğanın altın sırrı olarak biliniyor ve faydaları saymakla bitmiyor. Doğanın altın sırrının ismi RUŞEYM… Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde ediliyor.

Dünyada ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosu… Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı. ”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi. Türkiye’de tüketimi çok az ve fazla bilinmiyor. Avrupa ülkeleri ve ABD’de ise tüketimi oldukça yaygın… Ruşeym her yaş için tüketimi önerilen bir besin.

Yalnızca ”çölyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi vurgulanıyor.

NASIL TÜKETİLİYOR:

 Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor.
 Sabah kahvaltısında Çavdar Ezmesi'ne katılarak sütle tüketilebilir.
 Taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor.
 Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanılabiliyor.
 Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

NELERE İYİ GELİYOR?

AFRODİZYAK: Ruşeym Doğal afrodizyak özelliğine sahip. Yakın zamanda ruşeymden vitamin tabletleri üretimi de planlanıyor.

YAŞLILIĞI GECİKTİRİCİ: E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar. Ruşeym ise E vitami deposu.

KALBE YARAR: Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

SİNİRE BİREBİR: Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği biliniyor.

GÜZELLİK İÇİN: Doğanın bu altın sırrı güzelliğe de güzellik katıyor. Özellikle de cilt kırışıklıkları için birebir. Hem kırışmayı önlüyor, hem de azaltıyor.

KISIRLIK: Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sertaç Özer’de beslenme açısından yararlı olan ruşeymin, her yaşta tüketilebileceğini söyledi.

Özellikle genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan ”çölyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğine dikkati çeken Özer, kepeğe ve buğday ununa oranla daha zengin olan bu ürünü, bazı firmaların tablet yapma girişiminde bulunduğunu kaydetti.

Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, anı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı, bu açıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel çalışmalarla tespit edildiği kaydedildi.


'Hayat kaynağı ruşeym' satışa çıktı

Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde edilen ve E vitamini bakımından zengin olduğu belirtilen "ruşeym", gramlık paketlerle marketlerde satışa sunuluyor.

Adana'da yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren Karşıyaka Un Fabrikası Dış Ticaret Müdürü Göktay Dönmez, yaptığı açıklamada, buğdayın beslenme açısından önemine dikkati çekti.

Ekim alanları yıldan yıla farklılık gösteren buğdayın una dönüştürüldüğünü ve makarna, irmik gibi ürünlerin yanı sıra Türkiye'de kullanımı yaygın olmayan ruşeym de elde edildiğini belirten Dönmez, bu maddenin doğal E vitamini deposu olduğunu ifade etti.

Dönmez, dünyada "wheat germ" olarak bilenen ruşeymin, buğdayın en tepesindeki embriyosu olduğunu, bu maddenin tohumun üremesini ve çimlenmesini sağladığını belirterek, "Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram elde edilebilen ruşeym, adeta buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır" dedi.

"Doğanın altın sırrı" olarak sunumunu yaptıkları ruşeymin lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin olduğunu anlatan Dönmez, bu ürünün kullanımı ve dolayısıyla tüketimini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını bildirdi.

Dönmez, işledikleri buğdaydan elde edilen ruşeymi ilk aşamada bir yıl sürecesince fabrika çalışanları ve ailelerinin tüketimine sunduklarını, sonrasında ise pazar olanakları yaratarak son iki yıldır da 250'şer gramlık paketlerde hazırlayarak piyasaya sürdüklerini belirtti. Dönmez, şöyle konuştu:

"Avrupa ülkeleri ve ABD'de tüketimi oldukça yaygın olan ruşeym, dayanıklılık süresi çok düşük olduğu için un üretimi sırasında kepekle birlikte ayrıştırılıyor. Biz bu maddeyi özel işlemden geçirdikten sonra çerez kurutma makinesinde belirli bir ısıdan geçirip raf ömrünü uzatıyoruz. Önce poşete, daha sonra özel olarak yaptırdığımız kutulara ambalajlayıp, marketlerde satışa sunuyoruz.

Vitamin açısından yüksek özelliklere sahip olması dolayısıyla ürün sahipleri tarafından toplu alımlarla performanslarını artırmak amacıyla yarış atlarının tüketimine de sunuluyor."

Dönmez, doğal afrodizyak özelliği de bulunan ruşeymi, vitamin tableti olarak üretmeyi planladıklarını söyledi.


KULLANIMI VE YARARLARI

Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor. Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanılabiliyor.

Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, anı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı, bu açıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel çalışmalarla tespit edildiği kaydedildi.


RÜŞEYMLİ EKMEK TARİFLERİ


Ruşeymli Ekmek Tarifi

Malzemeler:

 2 su bardağı normal un
 1/2 su bardağı ruşeym
 1 su bardağı lifli karışım
 1.5 su bardağı tam buğday unu
 21 gr yaşmaya
 1 tatlı kaşığı deniz tuz
 1 yemek kaşığı toz şeker
 1 büyük bardak su + süt karışımı (ılık)

Bir kasede ılık süt + su, yaşmaya ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırıp 10-15 dakika maya iyice kabarıp köpürünceye kadar bekletelim.

Unları ve ruşeymi derin bir kaseye alıp iyice harmanlayalım ve ortasını havuz gibi açalım. Sütlü mayalı karışımı açtığımız bu havuza dökelim ve ortadan başlayarak yoğuralım. Gerekirse çok az daha ılık su ilave ederek oldukça yumuşak kıvamlı ama ele yapışmayacak bir hamur yapalım.

Hamuru beze yapıp, yağladığımız bir kaba koyarak üzerini streç filmle kapatıp yoğurt ısısındaki fırında yaklaşık 30 dakika mayalandıralım.

Mayalanan hamuru tezgaha alıp hafifçe yoğuralım. Yağladığımız bir fırın kabına hamuru yerleştirelim (ben 24 cm lik kelepçeli kalıp kullandım). Kalıbı tekrar yoğurt ısısındaki fırına koyarak hamur hacminin en az 2 katı oluncaya kadar yaklaşık 40- 50 dakika daha mayalandıralım.

Kabı fırından çıkarmadan fırın ısısını 180 dereceye yükseltelim. Fırın ısınana kadar ekmek tekrar kabaracaktır. Yaklaşık 25-35 dakika üzeri iyice kızarıncaya kadar ekmeği pişirelim. Ekmek fırındayken, kabuğu yumuşak olsun diye ısıya dayanıklı küçük bir kapla su koyabilirsiniz. Ekmek fırından çıkınca üzerine biraz su serpip bir örtüye sararak yaklaşık 10 dakika bekletelim.


Tahıllı ve Ruşeymli Ekmek Tarifi

Malzemeler:

 500 gr tahıllı ekmeklik un
 Yarım paket instant maya
 2 yemek kaşığı ruşeym
 1 yemek kaşığı pekmez
 350 ml su
 2 yemek kaşığı süt tozu
 1 çorba kaşığı sıvıyağ
 1 tatlı kaşığı şeker
 1 çay kaşığı deniz tuzu
 Üzeri için haşhaş tohumu

Yapılışı:

Unu karıştırma kabımıza alıp, maya, süt tozu, tuz ve şekerle karıştırıp, ortasını havuz gibi açıyoruz. Sıvıyağı ekleyip, suyu azar azar ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz ve üzerini kapatarak, sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurumuz 2 katına çıkınca ruşeymi ekleyip tekrar yoğuruyoruz ve pişirme kabına aktarıyoruz. Bu şekilde de 30 dakika kadar bekletip, üzerine fırçayla pekmezi sürüp, haşhaş tohumu serpiştiriyoruz ve önceden ısıttığımız 200 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz. (Ekmeğimizim üzeri iyice sertleşmiş olmalı) Fırında ılıması beklediğimiz ekmeği üzerini kapatarak dinlendirebilir veya sıcak sıcak yiyebiliriz.


Ruşeymli ve Ballı Ekmek Tarifi

Malzemeler:

 475 gram beyaz ekmek unu
 50 gram ruşeym
 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
 2 çorba kaşığı tereyağı
 1+1/4 tatlı kaşığı instant kuru maya
 2 tatlı kaşığı süzme bal
 275 ml su
 1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
 2 çorba kaşığı susam

Hazırlanışı:

Un, ruşeym ve tuzu büyük bir kaseye koyun. Tereyağını ekleyip küçük ekmek kırıntıları haline gelinceye kadar parmak uçlarınızla ufalayın. Mayayı ve balı ekleyin. Yavaş yavaş ve ılık su ekleyip yumuşak bir hamur yapın. Hamur esnek ve pürüzsüz bir hale gelene kadar hafifçe unlanmış tezgahta 5 dakika yoğurun. Hamuru tekrar kaseye alıp yağlanmış streç film ile üzerini kapatın ve iki katına çıkana kadar 1 saat ılık bir yerde bekletin. Hamuru hafifçe unlanmış yüzeye alın ve iyice yoğurun. Kabaca 23 cm boyunda oval bir şekil verin ve sonra yağlanmış fırın tepsisine alın. Üzerine 2.5 cm arayla keskin bir bıçak yardımıyla yarıklar açın. Üstünü yağlanmış streç film ile kapatıp bir buçuk katına çıkana kadar 30 dakika bekletin. Üzerine 1 çorba kaşığı su ile karıştırılmış yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Tekrar üzerine yumurta sarısı sürüp iyice kızarana ve parmak uçlarıyla vurunca boş ses çıkarana kadar pişirin. 10’uncu dakikada kontrol edin ve üstü fazla kızarıyorsa alüminyum folyo ile kaplayın. Kalıbı fırından çıkartın. Bıçak yardımı ile ekmeği kalıbın kenarlarından kurtarın. Soğuması için fırın telinin üzerinde bekletin.

Un, ruşeym ve tuzu büyük bir kaseye koyun. Tereyağını ekleyip küçük ekmek kırıntıları haline gelinceye kadar parmak uçlarınızla ufalayın.


Ruşeymli Beyaz Ekmek Tarifi

Bu tarif ruşeym, çörekotu ve fesleğen içeren kendine has besleyici bir ekmektir. Tarif uygulanması sonucunda 900 gr. ağırlığında orta boy ekmek çıkmaktadır.

Malzemeler:

 550 gr. Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un
 2 Fincan su
 1/2 Fincan Buğday Ruşeymi
 1/2 Tatlıkaşığı Fesleğen
 1/2 Tatlıkaşığı Çörekotu
 1 Yemekkaşığı Deniz Tuzu
 1/4 Tatlıkaşığı İnstant maya

Yapılışı:

Bir gün öncesi akşamdan su ve tuz hariç tüm malzemeler kabartma kabına konulur. Tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır, arkasından tuz serpilerek tekrar karıştırılır. Üzerine suyun tamamı dökülerek tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar karıştırılır ve üzeri hava almaması için duş bonesi ile kapatılarak ılık bir yere konur.

12-18 saat sonra silikon mat veya çalışma tezgahı, süzgeç yardımıyla Genel amaçlı veya Ekmeklik un ile bolca unlanarak ekşimiş olan hamur buraya alınır. Hava almasını engelleyecek şekilde hamurun üzerine naylon serilir (yapışmaması için dikkat edilir) ve 10 dakika hamurun dinlenmesi beklenir.

Bu arada hamurun son kabarmasını yapacağı kalıp hazırlanır, kalıbın üzerine amerikan bezi konularak yine süzgeç yardımı ile yapışmasını önlemek amacıyla bolca unlanır.

10 dk sonra hamur nazik bir şekilde zarf usulü katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve unlanmış bezin bulunduğu kaba yavaşça konulur. Üzeri aynı bez ile örtülerek son kabarması beklenir.

Uyarı: Hamur çok cıvık olduğu için bu işlem yapılırken çok dikkatli ve çabuk olunmalıdır.

45 dk - 1 saat arası son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarım saatte fırın 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmeğin pişeceği kap, ısınması için fırının en alt rafına konulan ızgaraya yerleştirilir.

Bekleme süresi dolunca sıcak fırından ısınmış olan pişirme kabı dikkatle çıkarılır, ocağın üzerine yerleştirilerek acele etmeden son kabarma kabındaki hamur sıcak kaba dikkatle bırakılır. Sıcak kabın kapağı kapatılarak tekrar fırına sürülür.

230 Santigrat derecede 20 dk, 200 Santigrat derecede 10 dk kapaklı bir halde pişirme devam eder. 30 dk'nın sonunda kapak fırından dikkatlice alınarak ekmek kapaksız kapta 20-30 dk arası pişirmeye devam edilir.

Fırından çıkarılan sıcak kaptan alınan ekmek ızgara üzerinde pamuk bir bez ile sarılarak soğutulur.

Uyarı: Yoğrulmayan Ruşeymli Beyaz ekmek fırından çıkınca kıtır bir kabuğa sahip olmasına rağmen, 6-12 saat arası beklendiğinde kabuğunun yumuşacık olduğu görülür.

 

Ruşeyn Hakkında Güncel Bilgi ve Fiyatlar İçin Tıkla - Bitkiler

 



 

 

 

  0 542 252 70 62
  0 532 402 77 44

0 464 217 18 81
0 464 214 55 33
    

0 532 790 41 90  Şikayetleriniz
0 532 402 77 66  Yurt Dışı Kargo Yetkilisi
0 535 433 27 62 Yurt İçi Kargo Yetkilisi



 

Ruşeyn Yazıları Bilgi Amaçlıdır. Ruşeyn Bilgileri İlaç ve Doktor Yerine Tedavi Etmez.