Bayırturpu

Bayırturpu Baharatı

Bayırturpu
Avrupa ve Karadeniz kıyıları anavatanıdır. Kars ve Kağızman çevresinde yetişir. Çok yıllık bitkidir.
Boyu 1 metre ile 1,5 metre arasında olup, nemli, kuru ve iyi gübrelenmiş topraklar sever.
Bayırturpunun kökü silindir, yaprakları uzun saplıdır.
Bayırturpunun kökleri dışardan kahverenginde, içten beyaz rengindedir. Çok uzun ve çok başlıdır.
Bayırturpunun yaprakları uzun saplı çok büyük, kenarları kertiklidir.
Bayırturpunun çiçekleri haziran ve temmuz aylarında açar. Kökleri ise; eylül-şubat ayları arasında çıkartılıp taze olarak kullanılır.

Bayırturpunun Latincesi Cochllearia armorica, İngilizcesi Horseradish, Almancası Meerrettich-löffelkraut dur.

Bayırturpunun bileşiminde; hardalyağı vardır.

Bayırturpu; rosto, sığır eti, balık ve istiridye yemeklerinde kullanılır.
Dip, salata, mayenoz süslenir.
Bayırturpunun kökü rendelenip lahana salatasına, mayanoze, rosbife konur.
Bayırturpunun körpe yaprakları ile salata yapılır.

Bayırturpu Sirkesi
Üzüm sirkesine kıyılmış bayırturpu kökü, arpacık soğanı, soğan, sarımsak ve kırmızı biber katılarak yapılır.
Veya, 2 su bardağı su iyi ve kalite elma sirkesine çok ince dilimlenmiş kök konur. 7 gün dinlendirildikten sonra süzülür şişede saklanır.

Bayırturpu Tozu
Kökünün öğütüldükten sonra kurutulması ile elde edilir.

Bayırturpu Şurubu
Çok ince dilimlenmiş 100 gram kökün üstüne pudra şekeri serpilir. Kavanoza üst üste dizilir. 2 gün bekletildikten sonra süzülür. Sonra şişede saklanır.

Bayırturpu Aksi Tesirleri
Bayırturpu ishal ve gece terlemesi yapıyorsa bırakılır.
Fazlası mide ve bağırsak mukozasını tahriş eder. Böbrek kanamasına neden olabilir.
Bayırturpu hamileye yasaktır.
Bayırturpu rendelenirken gözleri tahriş edebilir.

Yorum Bırakın