Haşhaş

Mavi Haşhaş. Açık kilo işi.

Pasta, börek ve kek gibi hamur işleinde kullanılan baharattır.

Haşhaş

Haşhaş – Ezilmiş Haşhaş – Mavi Haşhaş
Poppy Seed-Haşhaş Esved
Beyaz Haşhaş, Sarı Haşhaş, Mavi Haşhaş, Siyah Haşhaş.


Bileşimi;
Süt, 20 den fazla alkaloid (morfin, kodein v.b)

Özellikleri;  Pastalar çöreklere ve böreklere katılabilir. Katıldığı şeyler ceviz aroması verir.
Haşhaşın halk hekimliğinde ilk kullanımı; Pontus hükümdarı Büyük Mithridates in yaptığı ilaçlarla kanıtlanmıştır.

Mitolojinin güzel tanrıçalarından Demeter’in simgeleri arasında yer alan haşhaş, Homeros’un destanlarında yer alır.

Tarihte uyuşturucu veya uyku verici olarak kullanması çok görüldüğünden, haşhaş üretimine alıp-satımına zorluklar getirilmiştir.

Haşhaş tohumları ticarette serbest bırakılmış, tohumları pasta keklere lezzet verme amacı ile kullanılmaktadır.

Tohumlarından ayrıca yağ elde edilir, haşhaşın geri kalan kısmı hayvanlar için küspe ye ayrılır.

 

Haşhaş Helvası
Malzemeler

2 bardak pekmez

2 bardak haşhaş.

Pekmez ateş üzerine konur. Kaynatılmak suretiyle koyulaştırılıp, ağda haline getirilir. Ağdanın kıvama gelip gelmediğini anlamak için soğuk su üzerine kaşıkla ağdadan bir damla damlatılır, top halinde düşüp öylece kalırsa ağda kıvama gelmiş demektir.

Bu ağda içerisine evvelce temizlenmiş, yıkanıp, kurutulmuş haşhaş dökülür.
Bir iki dakika tekrar ateşte tahta kaşıkla karıştırılarak kaynatılır, ateşten alınır.

Ilık hale gelinceye kadar bekletilen bu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, düz ve temiz iki taş arasında haşhaş tohumları ezilinceye kadar altlı üstlü dövülür.
Bıçak sırtından biraz kalınca yaprak haline getirilir, hafifçe dürülerek servis tabağına istif edilir. Diğer parçalar da aynı şekilde dövülür, dürülür.

Yorum Bırakın