İltihaplanma – Mikrobik Faaliyetler
İltihap; kas, kemik ve eklem civarlarında zehirlerin var olmasıdır.
Romatizma, zamanla vücutta dolaşmaya başlar.
Sık sık sebepsiz ağrılar doğurur.
Şişlik ve şekil bozukluğu olarak da kendini gösterir.
İltihabın kaynağı ve sebebi için doktora görününüz.
İltihaplanma
Böbrek-lerde iltihabin seviyesi onemli olabilir.
Bayanlarda idrar yolu iltihabini daha sik goruyoruz. Bunda anatomik yapi rol oynamaktadir. Erkeklerde iltihap-lanmayi daha ciddi buluruz. Israrla tas aranmasi gerekebilir.
Iltihap-lanma es zamanli olarak kana yansimasi da takip gerektirir.
Idrarda mikrop uretilebilirse uygun antibiyotikle tedavi sansi daha yuksek olacaktir.
Bazen de kan-da suregen iltihap bagimsiz baska bir nedene isaret edebilir.
O vakit ates te eslik ediyorsa kan kültürü gerekebilir.
Halsizlik enfeksiyon geçtikten sonra bir müddet devam edebilir.
Hepatit B ve C ye bakılmadı ise değerlendirilebilir.
Uzun enfeksiyonlar sonrası bazen kan azalmasi (anemi) oluşabilir ve azalmis istah ve yeme aliskanligi ile halsizlige katkida bulunabilir.
Dr Buyukbese
Dezenfekte – Dezenfeksiyon
Nedir – Sterilizasyon
Dezenfeksiyon, mikrop-ların yok edilmesini sağlar ve hastalık mikrop-larının yayılmasını önler. Hastanın vücudu, kullandığı eşyalar ve odası sık sık dezenfekte edilmelidir. Dezenfeksiyon, hastalık süresince yapılan ve hastalıktan sonra yapılan olmak üzere ikiye ayrılır. Dezenfeksiyon maddeleri de fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılabilir.
Fiziksel dezenfekte maddeleri olarak soğuk, kuru, sıcak, güneş ışınları, kaynar su ve buhar sayılabilir.
En önemli kimyasal dezenfekte madde-leri formalin, alkol, kireç, süblime, zefirol ve krezol bileşikleridir.
Seçilecek dezenfekte maddesinin cinsi hastalığa, dezenfekte edilecek maddelere ve kişilere göre değişir.
Soğuk, bakteri-leri öldürmez, ama üremelerini engeller. Kuru sıcaklık ise bakterileri ancak 180-200 derece ısıda öldürebilir. Güneş ve yapay morötesi ışınlarının mikrop öldürücü özellikleri vardır. Bu nedenle deniz kıyılarmda ve dağlarda hava temizdir. Örneğin, verem mikrobu güneş ışığında 1-3 saat içinde ölür.
El-lerin dezenfeksiyonu için hasta odasında içinde kimyasal dezenfekte maddesi bulunan bir tas ve fırça, hasta odasının önünde de içinde sıcak su bulunan bir tas, sabun ve fırça bulunmalıdır. Dezenfekte edildikten sonra elleri bir kâğıt havluya kurulamak uygundur. Bu havlular toparlanarak yakılabi-lir. Hastaya bakan kişi ellerini, dezenfekte etmeden önce yüzüne sürmemelidir. Hastanın kullandığı tabak, çatal, bıçak, kaşık ve bardak gibi şeyler hastanın odasında sodalı suyla yıkanmalı ve odadan çıkartılmamalıdır. Hastalık geçtikten sonra da bu öteberi kaynatılmalıdır.
Bulaşıcı hastalıkların çoğunda hasta-nın idrarı, dışkısı ve balgamı da dezenfekte edilmelidir. Bunların üzerine bol miktarda kireçkaymağı dökmeli ve iki saat bekletildikten sonra tuvalete boşaltılmalıdır.
Hastanın kullandığı sargı bezi, pamuk, tülbent ve gazlı bez gibi öteberi mutlaka yakılmalı ya da kireç içine atılmalıdır. Hasta-nın odası her gün krezol bileşikli suyla silinip havalandırılmalıdır.
Hasta iyileştikten, hastaneye kaldırıldıktan ya da öldükten sonra odası iyice temizlenip dezenfekte edilmeli ve havalandırılmalıdır.
Bütün eşyaların da teker teker dezenfekte edilmesi gerekir. Yatak ve yorgan çarşaflarının bir süre güneşte bırakıldıktan sonra kaynatılıp yıkanması uygundur.
Cüzam, çiçek, kolera, veba, zehirli sıtma, poliyomiyelit, tifüs, tifo, paratifo, dizanteri, leke-lihumma, şarbon, papağan hastalığı, difteri, kızıl, menenjit, sarılık gibi hastalık-lardan sonra dezenfeksiyona mutlaka önem verilerek mikropların öldürülmesi ve yayılmasının önlenmesi gereklidir.
Web sitemizde; doktor, eczacı, ameliyatçı!!!! yok, beyaz önlüklü, yeşil önlüklü kişiler hiç yoktur.
Yorum Bırakın