Kaküle

Kaküle Baharatı

Kakule Bileşimi
Rezin, sabit ve
% 4’e varan oranda uçucu yağ ile terpinilasetat, sineol, limonen, sabinen ve pinen adlı maddeleri içerir.

Kakule Familyası
Zencefilgiller familyasındandır.

Kakule Kullanışı
Hekim önerisine göre kullanılır.

Kakule Tarihçesi
5.yy dan beri cinsel gücü arttırıcı olarak bilinir.

Kakule Özellikleri
Aromatik tadı ve kokusu vardır.

Kakule Faydaları
Yemeklere atılmak suretiyle de iştah açıcı özelliği olabilir.
Kakule tohumları ayrıca nefesin kötü kokusunu da temizleyebilir.
Bunun için bir-iki kakule tohumu ağza alınıp çiğnenmesi tavsiye edilir.

Kakule Yetiştiriciliği
Kakule bitkisi yüksek nemlilik oranı bulunan ve kısmen gölgelik tropik iklimi olan yerleri, bitek ve sulak toprağı sever. Döktüğü tohumlarla çoğalır ya da köklerinin bölünmesiyle çoğaltılır.

Kakule Ve Mutfak
Kakule tohumları hoş kokuları nedeniyle, öğütülmeden aynen ya da öğütülüp toz haline getirilerek bazı yemek, ekmek, kurabiye, bisküvi, turşu, likör ve şaraplara katılır.

Kakule Kahvesi
Yakındoğu ülkelerinde kahveye eklenip “kakule kahvesi” yapılarak içilir. Tohumları parfüm endüstrisinde de kullanılır.

Kakule Diğer Adları
Hemame

Kakule Botanik Bilgileri
Anayurdu bilinmeyen, ancak Güney Hindistan ile Asya’nın sıcak ve bataklık orman alanlarında yabani olarak yetişen, çok yıllık duyarlı otsu bitkidir, iklim uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen kakule, 3- 5 m . boylanabilir.

Mızrak biçimli iri yapraklarının üzeri koyu yeşil olup yaprakların altı daha açık yeşil ve ipeksi görünüşlüdür.

Bitkinin sarı renkli küçük çiçekleri, ilkbaharın ortasından yaz başına kadar açar. Daha sonra bu çiçekler, içinde bitkinin koyu kırmızı-kahverengi tohumlarını taşıyan 1- 2 cm . uzunlukta, üzeri boydan boya çizgili, soluk yeşil ya da kirli beyaz renkli ve üç hücreli tohum zarfı şeklindeki meyvelere dönüşür. Bu hücrelerde 5-7 tane tohum yer alır. Tohumlar hoş kokulu ve baharlıdır.

Yorum Bırakın