Kişniş

Kişniş Baharatı

Kişniş

Kişniş Tozu – Kişniş Baharatı

Diğer İsimleri; Sativum, Kinzi, aşotu, kişnit, yumurcak (Burdur bölgesi), kara kimyon.

Bileşimi; Nişasta, tanen, şekerler, sabit yağ ve içindeki coriandrol, geraniol, pinenler olan uçucu yağ, koriyandrol, jeraniyol, barneol, terpenler,oleik, palmik, linoyeik asitler, azotlu bileşikler, reçine ve musilaj içermektedir.



Kullanımı;
Yemeklere baharat olarak ekilir.
Tavsiye edilen doz dışında kullanılması sakıncalıdır.


Üzeri şeker ile kaplanmış şekli; “kişniş şekeri” diye tanınır, ve bu şekilde kullanılır.


Kişnişin sofralarda çok çeşitli kullanım biçimleri vardır.
Kişnişin yararları 3000 yıldır bilinir. Öyle ki, eski Sanskrit tabletleri, Mısır papirüsleri,
Bin
Bir Gece Masalları ve İncil’de de adı geçer.
Kişnişi Kuzey Avrupa’ya getiren Romalılar, bu bitkiyi eti muhafaza etmek için kullanırlardı. Çinliler ise eski zamanlarda kişnişin insana ölümsüzlük verdiğine inanırlardı.


Ortaçağ’da afrodizyak özelliğiyle ön plana çıkan kişniş aşk iksirlerine katılırdı
.
Kişnişin her yerinde keskin bir koku vardır, bir Peru kabilesi bu kokuyu o kadar çok sever ki, yapraklarından parfüm yapar.
Kişnişe Yunanca; erkek tahtakurusu denir. Sebebi, tohumlarının kokusundan sebeptir.
Sativum ise; “bahçeye ekilen”, kültürü yapılan” anlamını taşır.
Uygur Türkleri ise kişnişe; “yumgak tane “yumak tane” ismini vermiştir.

Yorum Bırakın