Mide Hastalıkları

Mide Hastalıkları

Yemek borusundan geçen yiyecek ve içecekler midede kalırlar. Yiyecekler ve içecekler midede ne kadar fazla kalırsa, o kadar kendinizi tok hissedersiniz. Daha az yemek yersiniz.

Mideniz de bir et parçasıdır. Midenizin et yapısı ne kadar kalite olursa o kadar rahat olursunuz.
Mide et yapısı için; vitamin, protein ve minerallere bakımından “iyi” olması gerekir.
A, C, K Vitaminleri ile temel aminoasitlerin iyi olması gerekir.
Yiyecek ve içeceklerin midede hazmedilmesi ile mide de çok işler başlar ve biter.

Midenizde bir yanma hissederseniz, hemen mide ekşimesi veya hafif GÖRS olduğunu düşünürsünüz.
Ama her zaman bu; doğru değildir. Doktor hemen doğrusunu bulur.
Midenizde, mide çeperlerini (duvar diyebiliriz) saran sümüksü ama son derece koruyucu bir tabaka vardır.
Bu tabaka; midenizi asit ve sindirim sıvılarından korunmasını sağlar.

Bu sümük tabakası inceleşmeye başlarsa mideyi koruyan tabaka hasar görür.

Velhasıl, mide az buçuk bir organ değildir. En basiti; mide rahatsızlıkları ağız kokusu ile sizi ele verir ki; bu hiç de istenilen durum değildir.
Daha basiti; gastrit hastalığı ağrısı tam göbeğin üzerinde hissedilir. Gastrit hastası iseniz; boğazınızda ve göğüslerinizde ağrı olabilir. Yemek yeme gastrit hastasını rahatlatabilir, sık sık yeme ihtiyacı hisseder. Çile üzerine çile…

Mide Hastalığınızı tedavi etmeye karar verdikten sonra; lütfen hekime sinir yapınızı anlatınız.

Sinir sisteminiz bozuk ise, mide tedavisi başarısız olabilir. Doktorunuz En İyisini Bilir.

MİDE HASTALIKLARI

Mide Ağrısı
Mide veya karın ağrısı, karnın üst kısmında, bazen da sırt bölgesinde veya  omuzlar arasında hissedilir. Ağrılar bir takım hastalıkların belirtileridir. Sinir veya karaciğer kaynaklı olabilir. Doktor şart.
Gastrit, kolit, sinirsel hazımsızlıklar, safra hastalıkları, mide ülseri veya mide kanserinde yukarda tarif edilen şekilde ağrılar görülür.
Mide Bulantısı
Mide de duyulan ve insana kusacak gibi bir duygu veren bu rahatsızlığa “bulantı” denir. Sebepleri çok çeşitlidir. Sebebi için doktor şart.
Yemeklerin mide ve bağırsaklarda gereği gibi hazmedilmemiş olması, mide, bağırsak, safra kesesi, karınzarı veya böbreklerde iltihaplanma, mikroplu hastalıklar, sigara tiryakiliği, alkolikler ve sinir bozukluları mide bulantısına sebep olurlar.
1-2 gün içinde geçmeyen bulantılar için doktora başvurulmalıdır. En azı yemeklerini iyi çiğnemelerinden tedaviye başlanır.

Mide Ekşimesi
Mide hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi, safra ve onikiparmak bağırsağından sebep de olabilir. Sebebini bulmak için doktor şart.

Gastrit
Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihabı veya mide nezlesi de denir.

Hazırlayıcı nedenler : Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır.

Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir.
Belirtileri : Mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üzerine bastırılınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında artar.

Tedavisi : Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenir. Aspirin gibi ilaçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir.
Mide Gazı
Midede veya bağırsaklarda gaz birikebilir. Nedeni; hava yutmak veya mide hastalıklarıdır.
Mide Hazımsızlığı
Sindirimin normal şekilde olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına; halk arasında hazımsızlık, tıp dilinde ise dispepsi denir. Nedenleri çeşitlidir. Ağır yemekler, yemekleri gereği gibi çiğnememe, diş veya dişeti iltihapları, içki veya sigara içmek, çok miktarda çay veya kahve içmek, fazla miktarda şekerli veya unlu şeyler yemek, kansızlık, yorgunluk, sinir bozukluğu ve üzüntü hazımsızlığı doğuran nedenler arasında sayılabilir.

Yemekten bir süre sonra; midede şişkinlik veya yanma hissi ortaya çıkar. Sık sık yemek ihtiyacı hissedilir. Kabızlıktan şikayet edilir. Bazı kimselerde halsizlik, uykusuzluk, unutkanlık veya çarpıntı görülür. Tedavinin ilk şartı; sıkıntı ve üzüntülerden sıyrılmaktır. Zararlı şeyler terkedilir. Et yemekleri de mümkün olduğu kadar azaltılır. Haddinden fazla yemek yenmez. Yemeklerden sonra soğuk su içilmez. Yemek aralarında acıkınca süt ile birkaç galete yenilebilir.

Mide Kanaması
Mide ülser, mide kanaması ya da sert bir cismin mideye vurması sebeplerinden bazılarıdır. Mide kanaması hastayı hemen hastaneye getiriniz.
Mide Kanseri
Tedavi edilmeyen mide hastalıklarının sonucunda kaçınılmaz hastalıktır. Çok İçki içmek de mide kanseri yapabilir.

Mide Krampı
Mide spazmı da denilen bu hastalığa hazmedilmeyen yiyecekler sebep olur genelde.

Sinirsel Hazımsızlık
Sinir sisteminin düzenli, uyumlu çalışmasını kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, alkol kullanmak, fazla sigara içmek, haddinden fazla çay, kahve veya süt içmek, çabuk ve gereği gibi çiğnemeden yemek yemek şikayetlerin artmasına neden olur. Hastanın karnında ağırlık hissi vardır, midede gurultu, yanma veya ekşime görülebilir. Geğirir, gaz çıkarır. Yorgunluk, baş ağrısı, çarpıntı ve unutkanlıktan da şikayet edilir.
Mide Sarkması
Midede; haddinden fazla gaz, ağrı ve iştahsızlık ile kendini gösteren bir durumdur.
Sebebi; mide kaslarının zayıflaması sonucu, midenin bulunduğu yerden aşağı düşme olayıdır. Belirtileri; hasta, midesinin çeşitli yerlerindeki ağrılardan, iştahsızlıktan ve ağzına sık sık ekşi su gelmesinden şikayet eder.
Öncelikle, midedeki gaz ve asit fazlalığını tedavi etmeye çalışılmalıdır.

Mide Sarkması
Midede çok fazla gaz, fazla ağrı şeklinde kendini gösterir. Mide kasları zayıflamıştır.
Mide Tembelliği
midenin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesine mide tembelliği bir başka ifadeyle mide zafiyeti denir. Nedeni, midede asit fazlalığı, mide kaslarının zayıflamış olması veya midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır.
Mide Ülseri
Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasındadır. Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır.

Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları baş gösterir. Baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin büyük abdestleri katran gibi olur.

Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir. Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarf etmektir.

Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir. – Tedavi süresince istirahat edin – Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin – Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın – Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın – Diş sağlığına önem verin – Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.

Mide Üşütmesi
Geçicidir. İshal olabilirsiniz.
Mide Yanması
Göğüs kemiğinin arka tarafında hissedilen yanma ile kendini gösterir. Nedeni midede fazla miktarda asit bulunmasıdır.

Geğirmek
Çoğunlukla sinirli kimselerde görülür. Bunlar yemeklerde haddinden fazla hava yutarlar. Ayrıca geğirme mide veya safra kesesi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Bu nedenle esas nedeni tespit etmek gerekir. Gıda zehirlenmeleri Gıda zehirlenmeleri; çoğunlukla bayatlamış ve bozuk yiyecekler veya bayat balık yedikten sonra görülür.

Belirtileri : Hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Kaslarında ağrı ve kramplar vardır. Baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve bulanık gördüğünden şikayet eder. Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında da ishal görülür.

Yapılacak ilk iş, hastayı kusturmaktır. Gerekiyorsa sunni solunum da yapılır. Vakit kaybetmeden hastaneye götürülür. hava yutma Tıp dilinde aerofaji diye bilinen bu hastalık, genellikle asabi mizaçlı kimselerde görülür.

Bunlar yemek sırasında farkına varmadan hava yutarlar. Hava yutma, mide ve bağırsak gazlarının oluşmasına yardımcı olur. hıçkırık Solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar.

Web sitemizde; doktor, eczacı, ameliyatçı!!!! yok, beyaz önlüklü, yeşil önlüklü kişiler hiç yoktur.
Mide Hastalıkları için daha geniş ve sade anlatımlı sadece bilgi için mej veya tlf destek vardır.

Diğer Tüm Hastalık Belirtileri İçin Tıkla – Hastalık Belirtileri

birtat @ birtat.com.tr


MİDE BULANTISI

Mide bulantısı, mide bozuk-luğu, yüksek ateş, serebral bir olayın başlangıcı veya belirtisi olabilir. Hastalık ya da tahriş edici maddenin vücuda girmesi sonucu ortaya çıkan mide bulantısının belirtil-erinden biri de kusmadır. Bulantının bir hasta­lığa dayanmayıp da en sık görülen nedeni ise, taşıt tutmasıdır. Menenjit, gibi beyin hastalık-ları da bulantıya neden olabilir. Gebelik bulantılarıyla karıştırmamak gerekir.

 

Mide Bulantısı Kusma – Mide Bulantısı Sebepleri

 

Kusmak, karın etrafındaki kasların ani ve kuvvetli kas-ılması sonucu midenin boşalmasıdır…

 

Şikayet

İçiniz bulanıyor, çıkaracakmış gibi oluyorsunuz ve kusuyorsunuz. Kusmak, karın etrafındaki kasların ani ve kuvvet-li kasılması sonucu midenin boşalmasıdır.

Mide bulantısı ise kusacakmış gibi olmaktır.

 

-Nedenleri

Gastroenterit : Birkaç mide bulantısı ve kusma nöbet-i geçirdiniz, aynı zamanda ishal, baş ağrısı ve ateşiniz var. Viral gastroenterit (sindirim sistemi iltihaplanması) veya viral enfeksiyon çocuklarda ve ergenlerdeki mide bulantısı ve kusmanın en sık görülen nedenidir. Ne kadar kötü de olsa, bu durum genellikle çabuk (çoğu kez 24 Saat içinde) geçer, belirtiler birkaç Gün daha sürebilir. Viral gastroenteritin tedavisi yoktur. Hastalık seyrini izlemelidir. Kendinizi daha iyi hissetmek için kendi kendine tedavi yöntemleri uygulayabilir ve bu durumun en ciddi sonucu olan Su kaybını önleyebilirsiniz.

 

Gıda zehirlenmesi : Mideniz bulanıyor ve kusuyorsunuz ve kısa süre önce bozuk (bakteri bulaşmış) yiyecekler yediniz. Birçok farklı bakteri cinsi gıda zehirlenmesine yol açabilir. Mide bulantısı ve kusma genellikle bozuk yiyeceği yedikten 6 â?? 48 saat sonra başlar ve bu belirtiler 1 â?? 2 gün içinde kendiliğinden geçer. O zamana kadar su kaybını önlemek için kendi kendine tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

 

-Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

Katı yiyecekler yiyebileceğinizi hissettiğinizde mideye dokunmayan, Ekmek ve kraker gibi nişastalı yiyeceklerle başlayın, ama yağ yemeyin. Bir süre için yağlı yemeklerden ve süt ürünlerinden kaçının.

Hamilelik söz konusuysa, kraker veya kuru Ekmeği deneyin. Gün boyunca sık ve az yiyin.

 

-Önleme

Taşıt tutmasına karşı, yola çıkmadan bir saat önce reçetesiz satılan bir ilaç alabilirsiniz (sürücü sizseniz, sakın bu tür bir ilaç içmeyin, baş dönmesi yapar). Yola çıkmadan 15 Dakika önce sonra dört Saatte bir yan etki yapmayan zencefil kapsülleri (400 miligramlık) de içebilirsiniz.

 

 

Gıda zehirlenmesine bağlı mide bulantısı ve kusmayı önleyebilmek için şu kurallara uyun:

Sıcak yemekleri sıcak, soğuk yemekleri soğuk muhafaza edin; yemek pişirirken sık sık elinizi yıkayın; çiğ etin bulunduğu yere başka yiyecekler koymayın; etleri iyice (suları berraklaşıncaya kadar) pişirin.

 

 

Öteki Nedenler İlacın yan etkisi Hamilelik Gastrit Taşıt tutması Duygusal altüstlük Migren Ülser Başta yaralanma Menenjit Apandisit Akut glokom Diyafram fıtığı Safra kesesi taşı Uyuşturucuyu bırakma Bulimia

 

-Çocuğunuzun Tedavisi

Kusan bir çocukta aşağıdaki belirtilerden herhangi birisini görürseniz, derhal acil yardım isteyin:

 

 

Üç Saati geçen sürekli karın ağrısı, dilde kuruluk, Anormal baş dönmesi, yeşil-sarı kusmuk.

Sık sık ve nedenini anlayamadığınız bir şekilde mideniz mi bulanıyor? Kokulara, yediklerinize hatta sinirlenmeye karşı tepkilerinizde bulantı ön planda mı? Tıbbi yardım aramadan ya da ilaçlara sarılmadan önce evde alabileceğiniz bazı önlemler var:

 

 

 

  • Odanızı serin tutun
  • Yağlı veya kızartılmış yiyeceklerden uzak durun
  • Margarin veya tereyağı yemeyin
  • Bol miktarda su için, su midenizdeki asitleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur
  • İçecekleri yavaş yavaş için
  • Az miktarda soda için
  • Bir şeyler yiyin! Gün boyunca iki veya üç defa çok yemek yerine dört veya beş öğün veya az yemek yiyin
  • Büyük öğünleri akşam yerine öğlen yiyin
  • Yemek yedikten sonra en az bir yarım saat boyunca yatmayın
  • Yatmak zorundaysanız, başınızı ayaklarınızdan yukarıda tutun
  • Sabah uyandığınızda hafif, midenize dokunmayan şeyler yiyin
  • Yemeden önce Sıcak yemeklerin ve içeceklerin oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumasını bekleyin
  • Evden uzaktayken veya seyahat sırasında kötü hissederseniz, emmek için yanınızda şeker bulundurun
  • Temiz Hava Alın ve kısa bir yürüme de olsa hafif egzersiz yapın
  • Esneme veya ağır egzersiz mide bulantısı daha da kötüleştirebileceğini unumayın
  • Nane ve papatya gibi bitkisel çaylar mide bulantısını tedavi etmek için işe yarayabilirler
  • Nane çayı, nane yağının dumanını içinize çekin.
  • Nane ile Limonun kaynatılarak içilmesine kocakarı ilacı demeyin, genellikle işe yarar
  • Zencefil yararlı olabilir

 

 

Mide bulantısı fizyolojik bir olaydır. Bu can sıkıcı durum, genel-de mide ve iç kulağa dayalı nedenlerden oluşur.

 

 

Mide bulantısı insanlan en ok sarsan vücut inyallerinden birisidir. Mide bulantısı fizyolojik bir olaydır, iç kulakta bulunan denge merkezinde çok karmaşık bir sistem vardır. Burada bulunan su dolu bir boşluk içinde küçük torba-cıklar bulunmaktadır. Bu torbacıklann içinde minik kirpiklere benzer hücreler vardır. Aynı zamanda bu lenf Suyunun içinde minik kireç taşçıklan bulunur. Baş çok sallandığında, bu taşlar kıllara dokunup, hem denge sistemine, hem de sinir sistemi yoluyla sindirim sistemine kumanda eden sinirlere etki yaparak bulantıya yol açarlar. Mide bulantısının, mideye ve iç kulağa dayalı nedenleri olabilir.

Yolculuk sırasında başın sallanması, bu bulantıya neden olur.

 

 

Mide Bulantısı Nasıl Oluşuyor

Karının etrafında bulunan kasların kuvvetli kasılmasından dolayı mide bosalır yani kusmak denilen olay meydana gelır sürekli kusacakmıs gibi hissetmekte mide bulantısıdır genellikle nedeni vıral gastroenterit dedigimiz sindirim sisteminin iltihaplanmasıdır ve bir kac kusma nöbet-ınden sonra kendı kendıne geçer bu dönemde genelde ishalde oldugu için su kaybını önlemek gerekir

 

 

Gıda zehirlenmelerıde en önemli ikinci nedenidir yediginiz bir besine önceden bakteri bulaşmıs ve bozuk bir hale gelmiştir böyle zamanlarda da bir kac kusma nöbeti gecirebilirsiniz kendinizi katı yıyecek yemege hazır hissettiginizde nişastalı yiyecekler yiyin yaglı ve süt ürünlerinden kacının

 

 

Psikolojik nedenlere baglı mide bulantıları ve gastroentrolojik rahatsızlıklara baglı mide bulantıları için gerekli ilaçlar uzman psikiyatrist ve gastroentroloji uzmanları tarafından verilir. Diyanettin.com

 

MİDE EKŞİMESİ

Her şeyin fazlasında olduğu gibi yemek yemenin fazlasınında zararları vardır. Ancak bazıları bunu pek dikkate almaz bunun sonucu hazımsızlıktır. Hazımsızlık genellikle fazla endişe verici olmayan geçici bir sıkıntı verir. Ama bazen ciddi rahatsız-lıkların işareti de olabilir.

 

Mide ekşimesinin en karakteristik belirtisi boğazda yanma duygusudur. Toplam nüfusun yüzde 5’le 7 arası kronik bir şekilde mide ekşimesinden muzdariptir. Yüzde 30’a yakın daha yaygın bir grupsa ayda en az bir kere bundan şikayet-çi olur. Hastalık her yaşta karşılaşılan oldukça yaygın bir sindirim rahatsızlığıdır. Bir şeyler yediğimizde vücudumuz için gerekli olan vitaminleri, proteini, karbonhidratı, yağı, mineralleri lif ve suyu alırız. Vitaminlerin büyük kısmı ve mineraller kan dolaşımımıza herhangi bir değişime uğramadan katılırlar. Diğer besinler ise vücut tarafından kullanılmadan önce basit kimyasal maddeler ayrışır. Bu sindirim sistemimiz tarafından gerçek-leştirilen bir işlemdir.

 

Besinler ağızda dişler tarafından çiğnenerek ufak parçalara ayrılır ve tükürükle karışır. Böylece besin ufalıp, kolay yutulacak lokma dediğimiz hale gelir. Bu lokmayı yutkunarak yemek borusundan aşağıya yollarız. Yemek borusu yukardan aşağıya doğru dalgalanarak besinin mideye yollanmasına yardımcı olur. Yemek borusundaki kasların hareketine peristaltik hareket denir. Bu hareket lokmayı mideye doğru iter. Bu otomatik hareket sayesinde yatarken hatta baş aşağı olduğumuz hallerde bile bir şeyler yiyebiliriz.

 

Yemek borusu yutaktan mideye uzanan 25 cm civarında bir borudur. Soluk borusuyla kalbin arkasında, omurganın önünde olup kas yapısı içindeki diyaframın içinden geçerek mideye açılır. Alt ve üst uçlarında sfinkter adı verilen büzgen kaslar yer alır. Mukoza yemek borusunu kayganlaştıran ve koruyan koyu kıvamlı mukus salgısı salgılar. Mukus fazla salgılanamadığında mukozayı tahrişten koruyamayabilir.

 

Yemek borusunun alt ucundaki büzgen kasın ucunda bir kapakçık vardır. Lokma geldiğinde açılarak lokmanın mideye geçmesine yol verir. Yiyecek gelince büzgen kapakçık açılır ve lokma mideye geçtikten sonra otomatik olarak kapanır. Bu tek yönlü bir geçit olup midenin asitli sıvılarının yemek borusuna kaçmasına engel olur. Bazı istisnai hallerde bu kapakçık açılarak mideden gaz ve yiyeceklerin geri dönmesine neden olur ki geğirme ve kusma halleri buna örnektir. Ama bundan sonra kapak yeniden hemen kapanır.

 

Yapılarına ve kimyasal kompozisyonlarına göre besinler midede 2 ila 4 saat arasında kalır. Besinlerin parçalanma işlevi mukozanın salgılarının da katkısıyla midede devam eder. Midede ki bezler günde 2 litre kadar içinde hidroklorik asit bulunan mide öz suyunu salgılar. Bu asit bir yandan besinleri parçalarken öte yandan midedeki bakterileri öldürür. Ayrıca pepsin denilen enzimin salgılanmasında etkisi vardır. Pepsin proteinlerin parçalanmasını sağlar. Mide mukozası mide yüzeyinde hidroklorik asit ve pepsinin yıkımından koruyacak mukusu üretir. Son olarak mide polipeptit yapısındaki sindirim hormonu gastrini salgılar ki, bununda diğer mide salgılamalarında rolü vardır.

 

Şimdi besinler ince bağırsağa geçmiştir. İlk bölüm olan 12 parmak bağırsağında sindirime yardımcı olan safra ve pankreas enzimleri vardır. Karaciğer tarafından salgılanan safra yağların sindirimini sağlar. Alkalin yapılı pankreas suları proteinlerin parçalanıp sindirilmesini işlemini tamamlar.

 

Yuttuğumuz lokma şimdi kimus denilen yarı hazmedilmiş bir hal almıştır. İnce bağırsağın duvarlarından salgılanan enzimlerle kimus tam olarak sindirilir. Kimüs bağırsak yoluyla kör bağırsağa geçer. Besinin yolculuğu bitmiş ve hücrelerin kullanımına hazır hale gelmiştir. Bazı hallerde organların işlevlerini yapamaması sonucu bu süreç aksar. Bunun sonucunda doğabilecek arızalardan biriside mide ekşimesidir. Mide ekşimesi mide sıvısının normal olmayan bir şekilde geri tepmesidir. Bu durumda mide usaresi geriye yemek borusuna ve zaman zamanda ağza kadar geri döner.

 

Lin bir süreden beri göğsünde ve boğazında bir yanmadan bahsediyor. Sırt üstü yattığında yada yere eğildiğinde ekşi bir sıvının geri tepmesinden şikayetçi. İlk başlarda bu durumu ufak hazımsızlıklar olarak almış ve fazla önem vermemiştir. Aside karşı bazı haplarla durumu idare etmiş. Ama çok geçmeden rahatsızlıkları artmış. Solumada zorluk çekmeye başlamış. Sonunda bir kalp rahatsızlığından endişe eder ve doktora gitmeye karar verir. Doktor Lin’den belirtileri anlatmasını ister ve durumuna mide ekşimesi teşhisi koyar. Bu hal çok ciddi olmayan ve çoklukla dayanılan bir durumdur. Ama bazı vakalarda bu durum fazla sık ve fazla miktarda sıvının geri tepmesi halini alabilir.

 

Patolojik olarak bu halin belirgin emareleri vardır. İlk olarak şiddetli bir yanma hissi duyulur. Bu midedeki gastrit kökenli rahatsızlıklardan da ileri gelebilir. Ama çoğu zaman yanma hissi mideden yukarılarda yemek borusunda hissedilir. Yanma hissini veren şey mide usaresindeki asit kökenli salgılardır. Bazı aşırı hallerde bu yanma hissi sıcak, acı bir sıvının ağza kadar ulaşmasına neden olur. Yatmak, eğilmek, geğirmek, öksürmek gibi mideyi baskı altına alan durumlarda bu geri tepme hali daha sık görülür.

 

Mide ekşimesi göğüste sancı ve solunum zorluklarına da neden olabilir. Teşhisi bazen zor olup akciğer iltihabıyla karıştırılma tehlikesi vardır. Normal şartlar altında vücudun direnç ve bağışıklık sistemi bu durumu zamanla düzeltir. Ancak bu bazen süreklilik gösterirse ciddi bir sorun var demektir. Midenin bilinçsizce boş bırakılması, mide kaynamasını sıklaştırıp arttırabilir. Bol yemek mide üzerinde bir baskı kuracağı için gastrit geri tepme ihtimali azalır. Boğaza, zaman zamanda ağza kadar gelen sıvı asitlide alkalinlide olabilir. En çok yemek borusu mukozasını etkiler. Ve mukozayla temas süresi ne kadar uzun olursa o kadar acı verici olur.

 

Mukoza dokusu besinler geçerken yemek borusunun duvar-larını korur. Yapısı asitli maddelere dirençli değildir. Mide ekşimesinin sık sık olması bu dokuyu tahriş ederek zamanla başka komplikasyonlara da neden olabilir.

 

Lin’in doktoru şikayetlerini dinleyip mukoza doku-sunun durumunu tespit eden bazı testler yaptıktan sonra tanısını koyar ve ona ilaç tedavisi verir. Tedavinin dozu şikayetlerin şiddet ve mukozanın tahriş olma derecesine göre saptanır. Öncelikle koruyucu nitelikte genel sağlık önerileri ve beslenme alışkanlıklarında iyileştirici önlemler alınır. Bazı bünyeler için bu yöntemler yeterli olacaktır.

 

Yemek borusunun alt ucundaki sfinkteri zayıflatan unsurlardan kaçınmak için yağlı besinler, kahve, alkol, nane, çikolata ile astıma ve anjine karşı verilen bazı ilaçların sfinkter üzerinde olumsuz etkileri dikkate alınmalıdır. Mide ve sindirim sistemine baskı yapan fazla kilolardan kurtulmakta durumu düzeltebilir. Dar ve beli sıkan elbiseler giymemek ve mideyi tazyikte bırakan eğilmek gibi hareket-lerden kaçınmak şikayetleri azaltacak önlemler arasındadır. Çok fazla yemenin zararları da gözden kaçırılmamalıdır. Bazı hallerde mukoza dokusunu koruyucu anti-asitler almanın da yararı olur. Bütün bu önlemler ve tedavi yöntemlerinin yeterli olmadığı hallerde cerrahi müdahale gerekli olabilir. Bu durumda sfinkterin sağlamlaştırılması esastır.

 

Lin’in durumunda genel sağlık önlemleri yeterli olmuştur. Mide ekşime-leri giderilmezse çeşitli sorunlara yol açabilir. Lin’in durumunda erken teşhis basit bir müdahaleyle tedaviyi mümkün kılmıştır. Bazı önlemlerle de rahatsız edici mide ekşimelerinden kurtulmuştur.

 

Mide Gazı

Yenilen gıdaların kana karışabilmesi için hazım sıra-sında yiyecek maddelerindeki her şeyin parçalanması gerekir. Proteinler tek tek amino asitlere, yağlar yağ asitlerine, karbonhidratlar (hem basit hem karmaşık olanları) ise tek tek glukoz ya da eşdeğeri molekül-lere dönüşecek şekilde parçalanır.

 

Her hangi bir gıda midede ya da ince bağırsak-ta tümüyle parçalanmadığı zaman gaz oluşur. Yani yiyecek maddesi hazmedilmeden kalın bağırsağa geçmiş demektir. Örneğin vücudunuz laktozu tolere edemiyorsa, demek ki bağırsaklarınızda, kanınıza karışabilmesi için laktozu parçalayan ve onu iki şeker molekülüne ayıran laktaz denen enzim bulunmuyor demektir. Laktaz olmadığı zaman laktoz parça-lanmadan mideden ince bağırsağa ve oradan da yine parçalanmadan kalın bağırsağa geçer.

Laktoz burada, doğal bağırsak faunasının bir parçası olan binlerce aç bakteri ile karşılaşır. Bu bakteriler laktozu hazmetmekten büyük bir keyif alacaklardır. Bu bakteriler, aynı ekmek mayasının ekmeği mayalamak için karbon diyoksit üretmesi gibi, birçok çeşit gaz üretirler. Metan, hidrojen, ve hidrojen sülfür gibi gazlar, kalın bağırsaktaki bakterilerin ürettiği bilinen gazlardır. Bağırsak gazı ile ilişkilendirdiğimiz koku ise, hidrojen sülfürün marifetidir.

Bazı gıdalar, diğerlerine oranla daha çok gaz yaparlar çünkü iç-lerinde hazmedilemeyen karbonhidrat miktarı daha yüksektir. Tahmin edebileceğiniz gibi fasulye bunların başında gelir.

Mide Şişkinliği

Karnınızda şişkin-lik hissettiğinizde kemerinizi gevşetmeniz gerekebilir ve daha rahat bir pantolon giyme ihtiyacını hissedebilirsiniz. Bunun nedeni çok fazla yemek yemeniz olmayabilir.Midenizdeki sebebi gastrointestinal (mide ve bağırsak) sisteminizdeki bir eksiklikten kaynaklanır.Kendinizi neredeyse patlayacakmış gibi hissettiğinizde rahatlamak için birçok şey yapabilirsiniz.

Gaz ve şişkin-liğe neden olan etkenlerin ne olduğunu öğrenerek daha kolay önlem alabilirsiniz.Eğer midenizdeki şişkinliğin sebebinin gaz olduğunu düşünüyorsanız, bu güzel bir tahmin diyebiliriz. Fazla gazınız olması, karnınızı sizi rahatsız edecek derecede dolu hissetme-nize neden olabilir.

 

Midede gaz oluşmasının nedenleri şunlardır:

Hava yutmak: Yemek yerken, özellikle karbonatlı içecekler içerken, sakız çiğnerken, şeker emerken ve dental tedavide kullanılan aparatları kullanırken hava yutmak.

Sindirilmemiş yemekler: Bu besinler faydalı bakteriler tarafından parçalanırken gaz dışa çıkar. En fazla gaza neden olan gıdalar; sindirilmemiş karbonhidratlar, çözülür lifler, yapay tatlandırıcılar ve meyvelerde bulunan şekerler sebzeler, baklagiller ve süt ürünleridir.İnsanların günde 10 ila 25 kez arası gaz çıkarmaları normal kabul edilir. Birçok kişi karnında şişkinlik olmasını midelerindeki fazla gaza bağlar. Aslında gaz, karın şişkinliğinin tek sebebi değildir. Normal miktarda gaz üretirken de midenizde şişkinlik hissedebilirsiniz.

 

Midede şişkinlik oluşmasının asıl nedenleri:

Fazla gaz, midede şişkinlik oluşmasının sebeplerinden sadece birisidir. En fazla görülen Sebeplerden biri de gastrointestinal (Gİ) fonksiyon bozukluklarıdır. Gİ sistemin çalışmasını bozan bu bozukluklarının çoğunun nedeni bilinmemektedir. Eğer karın şişkinliği gibi Gİ semptomlarınız varsa doktor-unuz, Crohn hastalığı veya kanser ihtimaline karşı sizden laboratuvar testleri yaptırmanızı isteyebilir.
Eğer testinizin sonuçları normal çıkarsa semptomlar-ınızın sebebi bir gastrointestinal fonksiyon bozukluğu olabilir ve bu semptomlar için görünür bir sebep bulunmayabilir.Bağırsaklarında fazla gazı olmadığı halde kronik karın şişkin-liği problemi yaşayan birisi yine de kendisini rahatsız hissedebilir. Bu tip bir şişkinliği sebebini belirlemek üzere test yapıldığında sorun yaratan bir etkenin ortaya çıkmayabilir.

 

Gastrointestinal fonksiyon bozuklukları:

İrritabl bağırsak sendromu (Spastik kolon)

Dislepsi

Kronik kabızlık

Kronik ishal

Kronik mide şişkinliği

 

Doktorlara göre, Gİ fonksiyon bozuklukları olan bazı kişiler, mide ağrısı ve normal gaza karşı hassas olabilir. Gİ sistemdeki kas büzülmelerinin koordineli olmaması nedeniyle de rahatsız edici semptomlar oluşabilir.Y
eni yapılan bir çalışamaya göre bazı insanlarda serotonin sindirim sisteminde bulunan nörontransmitter madde)seviyesinin anormal seviyelerde olması bazı Gİ fonksiyonel bozuklukların başlıca nedenidir.Mide şişkinliği, Gİ fonksiyon bozuklukların en çok görülen semptomlarıdır. Gİ fonksiyon bozukl-uğu olan insanların %96’sında mide şişkinliği olur.

 

İrritabıl bağırsak sendromu

İBS yani spastik kolon, en yaygın görülen Gİ bozuk-luğuna denir. Mide şişkinliğine, ağrıya ve rahatsızlığa neden olur. İB ’si olanlar kabızlık, ishal ya da farklı zamanlarda her iki problemi de yaşarlar.Eğer tıbbi bir rahatsızlığa bağlı olmayan bir mide şişmesi problemiz varsa, uyguladığınız diyeti değiştirmeniz ilk adım olarak düşünülebilir. Yediğiniz yemekleri ve yeme sıklığınızı değiştirin. Aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz:

1.Gün boyunca küçük porsiyonlarla sık yemek yiyin.

2.Yemekleri daha iyi sindirebilmek için yiyecekleri iyi çiğneyin.

3.Yemek yerken dik oturun.

4.Karbonhidratlı içeceklerden uzak durun.

5.Sindirimi yavaşlatan fazla yağlı yiyeceklerden uzak durun. Bunun sonucunda yiyecekler kolonda daha uzun süre kalır ve daha fazla gaz üretir.

6.Her gün egzersiz yaparak bağırsak fonksiyonlarınızın daha iyi çalışmasını sağlayın.

  1. Gazı arttırıcı yiyeceklerden uzak durun.

Gaz oluşumunu tetikleyen gıdalar

Karbonhidratlar:arpa, mısır, yulaf, patates, buğday, tam tahıllar,

Süt ürünleri (Laktoz): süt, peynir, yoğurt,

Meyve: Elma, şeftali, armut, kuru erik, kuru meyve,

Baklagiller: Bezelye, mercimek, kabuklu yemişler, bezelye,

Sebzeler: Enginar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, kabak, karnabahar, soğan olarak sayılabilir.

Mide Tembelliği

Mide-nin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesine mide tembelliği bir başka ifadeyle mide zafiyeti denir. Nedeni, midede asit fazlalığı, mide kasl-arının zayıflamış olması veya midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır.

Mide Ülseri
Mide-nin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir.

Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersiz-liği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasındadır.

Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır. Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemekl-erden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları baş gösterir.

Baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin büyük abdestleri katran gibi olur. Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir.
Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar.
Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarf etmektir.

Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir.
– Tedavi süresince istirahat edin
– Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin
– Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın
– Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın
– Diş sağlığına önem verin
– Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.


Mide Hastalıkları Yazıları Bilgi Amaçlıdır. Mide Hastalıkları Bilgileri İlaç ve Doktor Yerine Tedavi Etmez.

Yorum Bırakın