Muskat

muskat cevizi

Muskat

Muskat
Muskat Cevizi – Küçük Hindistan Cevizi

BİLEŞİMİ: Sabit yağ (% 30-40), ( kanfen, pinen, simen, sabinen, felandran, tepinen, limonen, mirsen) uçucu yağ (% 5-15) ve rezin taşımaktadır. Kaloriler ve yağlı maddeler bakımından oldukça zengindir. Özellikle; trimiristin, karbonhidrat, terpenik türevler (barneol, linalool, gereniyol, terpineol, dipenten)

Çok tanınmış bir koku verici ve baharattır. Bazı İçkilerin terkibine girer. Yüksek dozlarda tehlikelidir. Baş ağrısı, susuzluk ve sersemlik belirtileri ile zehirlenmeler yapar.

Kullanılış şekli: İbn Sina döneminden beri bilinen bir drogdur.
Rende ile rendelenmesi kolaydır. Bebeklere topluiğne başının 3 katı kadar verilebilir.
Yemekleriniz pişmeye yakın yarım çay kaşığı atılabilir.

TARİHÇESİ;
Muskat, Ortaçağ’da karabiberden sonra en çok kullanılan baharattır. Döneminde çok sevilen Servuaz bira – şarap içkisinin koku ana hammaddesidir.
Kötü kokuları def etmek sokaklarda yakılmıştır. Çok pahalı idi; yarım kilosu üç koyun ve 1 inek değerindedir. 1512 yılında Portekizliler bu ağacı ve ağacın bulunduğu yeri keşfederler ve bu bitkinin ucuzlamasını sağlarlar.

Salih bin Nasurullah, Şerafeddin Mağmumi gibi bilginler de muskat baharatının faydalarından kitaplarda söz etmişlerdir

Yorum Bırakın