Sumak

Sumak Baharatı

Sumak – Sumach

BİLEŞİMİ;
Şekerler, tanen, mum, fllavun, glikozidleri, asidler (sitrik, malik,tartarik)  

Sumak; dilimize belli başlı bütün batı dillerine Arapça’dan geçmiştir. Tarihte Türkçe de sumak yerine tadım ya da tutum denilirdi.
Eski Türklerin çadırlarını sumakla boyadığı rivayetler arasındadır.
Meyvelerinde çeşitli organik asitler tanen vardır, Asitleri tükürük midede asit çıkartır, böylece hazma, bilhassa hamur işlerinin hazmına çok fayda verir, Hamur işleri ve salatalar üzerine dökerek yenir, Taneni ile şeker hastalarında şekeri düşürür, İshali durdurur, Kanı durduracak etkisi vardır, Şeker tüm insanlarda çok harcanan bir gıdadır.

Çeşitli şekillerde yenir, Yalnız şeker vücuttan kalsiyumu alır, bu nedenle hamileler, çocuklar, ihtiyarlar fazla şeker ve şekerli yiyecekler yememeli onlar bal, pekmez ve tatlı meyvelerle şeker ihtiyacını karşılamalıdırlar.
Şeker bilhassa Akciğer rahatsızlığı olanlara verem, astım, kanser vs) çok zararlıdır.

Yorum Bırakın